2022-07-14 09:50:42

ВСІЛЯКО СПРИЯТИ ПОЗИТИВНИМ ПРОЦЕСАМ

 

Розпочало діяльність одне з державних підприємств, завдяки здачі в оренду виробничих площ релокованим організаціям; створюються умови проведення необхідної інвентаризації на іншому, йде одночасно пошук шляхів вирішення питання боргів із зарплати та платежів перед державою. На жаль, зараз вкрай необхідні законодавчі зміни, які на даний час не дозволяють провести процедуру продажу арештованого майна, активізувати процеси приватизації. З цього питання продовжуються консультації всіх зацікавлених сторін, в тому числі з народними депутатами.

З виокремленням багатьох колізій та нюансів, які виникають на практиці, обговорено виклики для суб’єктів господарювання у зв’язку з мобілізацією ключових кваліфікованих спеціалістів. Важливо не допустити процесів руйнування економіки, закриття бізнесу, а також звуження соціально-економічних прав та гарантій мобілізованим працівникам.

Розуміючи навантаження на державу чи роботодавців зі збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам, соціальні партнери  напрацьовали текст Звернення до Уряду України щодо розроблення механізму відшкодування країною-агресором втрат зазначених виплат  для працівників, які були мобілізовані або добровільно приєдналися до військових формувань України, волонтерських організацій чи в інший спосіб сприяли обороні держави.

Поряд з тим, профспілкова сторона ініціювала внесення до колективних договорів положення щодо матеріальної підтримки мобілізованих працівників за рахунок коштів роботодавців і профспілкових внесків.