2022-07-21 09:57:58

ФПУ В АВАНГАРДІ ДОПОМОГИ АРМІЇ ТА ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

 

Основні питання, що порушувались на пресконференції, були наступними: Як перебудували профспілки свою роботу в умовах воєнного стану? Яку гуманітарну роботу проводять сьогодні профспілки та кому вони заважають?

Промова Голови ФПУ Григорія Осового була присвячена тій роботі, яку у співпраці з міжнародними партнерами проводить ФПУ, її членські організації та підприємства на допомогу нашим співгромадянам, які вимушені були полишити свої домівки через війну. Він наголосив, що війна надала нові орієнтири у роботі профспілок. Насамперед, через призму того, що ти можеш зробити на допомогу ЗСУ, які боронять Україну.

- Цинічно розв’язана рф загарбницька війна проти нашої країни потребувала  залучення усіх громадських спільнот до осуду цієї війни. Ми активно працювали з усіма нашими міжнародними партнерами, зокрема, з МКП, Всеєвропейською регіональною радою профспілок, Європейською конфедерацією профспілок, які об’єднують мільйони членів профспілок із сотень країн світу. Нам вдалося розвінчати всілякі інсинуації та міфі навколо війни проти нашої країни. Також ми почали вимагати очищення міжнародних організацій та структур. в т. ч. МОП, від  членства в них російських профспілок, - повідомив профспілковий лідер.

Таким чином, ФПУ згенерувала величезну роботу на підтримку нашої держави на міжнародній арені. Десятитисячні мітинги у Берлині, Лондоні, Римі, Швейцарії проходили за участі профспілок і голос українських профспілок лунав на них та був почутий.

Г.Осовий поінформував, що з перших днів російської агресії ФПУ долучилася до зміцнення обороноздатності країни. Профспілковими організаціями усіх рівнів на допомогу Збройним Силам України та силам територіальної оборони вже перераховано десятки мільйонів гривень, спілчани зі зброєю в руках боронять рідну країну та активно ведуть волонтерську роботу.

За рішенням ФПУ був створений штаб з надання гуманітарної допомоги членам профспілок, профспілковим організаціям та внутрішньо переміщеним особам (ВПО). За підтримки Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок, європейських національних профцентрів, Міжнародної організації праці для потреби біженців та ВПО з початку війни задіяні 16 профспілкових санаторіїв, 8 туристичних об’єктів, близько 10 об’єктів галузевих профспілок та територіальних профоб’єднань, які за цей період надали тимчасовий або постійний притулок для сотень тисяч вимушених переселенців. На даний час у профспілкових об’єктах мешкають понад 6 тис. осіб. Серед них переважна більшість – жінки з дітьми, члени сімей військовослужбовців, а також особи похилого віку та з обмеженими можливостями.

- Профспілки взяли на себе велику відповідальність за стан суспільства і трудівників в умовах війни, цю роботу ми не припиняємо і сподіваємось в цьому на допомогу від держави, - сказав Г.Осовий.

Саме про соціальну місію Укрпрофоздоровниці і Укрпрофтуру розповіли у своїх виступах керівники цих підприємств. Вони проінформували, що з початку повномасштабної військової агресії рф проти України допомогу в санаторіях та інших профспілкових об’єктах отримали майже 0,5 млн. осіб. Це дуже важливо, адже, люди потребують медичної, психологічної допомоги, харчування та даху над головою.

Все це вони отримують від профспілок. Тим нахабніше сприймаються намагання з боку деяких народних депутатів, а саме представників Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, реанімувати законопроекти «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР» (№ 6420 від 10 грудня 2021 р.) та «Про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» (№ 6421 від 10.12.2021 р.), які передбачають забрати у профспілок соціально значущі об’єкти, а саме: санаторії, навчальні центри, дитячі табори, офіси та ін., щоб передати їх спочатку державі, а потім у приватні руки.

Проте, це незаконно, - поінформував у своєму виступі заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. З цього приводу було оприлюднено Заяву ФПУ, де зазначено, що громадськість обурена тим, що в умовах війни, коли головним завданням парламенту є законодавче забезпечення реалізації та захисту національних інтересів, зокрема, в сферах безпеки і оборони, економіки, соціального захисту громадян України, народні депутати звертаються до унормування права власності, що є неактуальним та цілком немотивованим кроком.

- У профспілок на всі означені об’єкти є законні права, - сказав В.Саєнко, ми спромоглися зберегти всі ці об’єкти за останні десятиріччя і вони досі слугують трудівникам, а тому профспілки сподіваються, що нам спільно з представниками влади все ж таки вдасться знайти такі механізми, які дозволять, щоб об’єкти соціальної інфраструктури профспілок й надалі працювали на користь людям.

В цьому його підтримали усі присутні, а Ярема Жугаєвич акцентував, що нападки на майно профспілок чинилися  давно і це вже не перша спроба протягнути через Парламент ганебні закони щодо майна профспілок та інших громадських організацій, але хіба це не на часі? Слід зазначити, що вказані законопроекти  суперечать нормам Конституції України, Цивільного кодексу України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які є частиною національного законодавства України. В такій оцінці профспілки підтримують чисельні міжнародні організації та їх експерти.

Невже у заголовного у ВРУ Комітету з економічного розвитку  в цей трагічний для країни час, коли понад 50 % підприємств зупинили роботу, а 30 % знаходяться в тіньовій економіці, втрачено біля 5 млн. робочих місць, критично впав експорт, ростуть ціни та інфляція та є багато інших важливих людських питань, такою нагальною є потреба  займатися майном громадських організацій?

Учасники пресконференції висловили думку, що законопроектам №№ 6420, №6421 саме зараз дано хід у відповідь на принципову позицію профспілок, які останнім часом активно протидіяли прийняттю законопроектів про працю №№ 5371, 5388, що значно звужують права працівників.

Особливо було відзначено, що країна, яка отримала статус кандидата в члени ЄС, має поважати не лише цінності Європейського Союзу, а й зобов’язання щодо ратифікованих конвенцій Міжнародної організації праці, тому ми сподіваємось, що Голова Верховної Ради України, представники депутатських фракцій та груп у ВРУ дослухаються до наших аргументів та знімуть з розгляду законопроекти №6420, 6421.

Ми впевнені, що цьому сприятимуть і Міжнародна організація праці, і Європейський Союз, і наші міжнародні партнери з Європейських профспілок.

Отже, гуманітарна місія профспілок триває!