2014-11-21 10:31:34

Найперше- захист соціально-трудових прав працівників

             У доповіді голови обкому профспілки Ніни Гушпіт відзначалось, що виборні органи обласної організації профспілки здійснюють свою діяльність відповідно до законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про соціальний діалог в Україні», принципово та наполегливо відстоюють конституційні права членів профспілки на працю, її гідну оплату, охорону здоров’я, інші соціальні гарантії. Діє Угода між обласною державною адміністрацією, обласною радою та обласним комітетом профспілки на 2011-2015 роки, аналогічні угоди на районних та міських рівнях,  колективні договори у трудових колективах.

Профспілковими органами області постійно вносились конструктивні пропозиції і вимоги до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, місцевих органів державної виконавчої влади стосовно вирішення найактуальніших економічних і соціальних проблем працівників, опрацьовувались проекти законодавчих актів, що стосуються подальшого розвитку державної служби.

Разом з тим останнім часом з усією гостротою набула проблема низької заробітної плати державних службовців, працівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Питання підвищення заробітної плати покликаний був вирішити прийнятий  новий Закон України «Про державну службу», однак його введення неодноразово відтерміновувалося із-за політичної та фінансової кризи у державі.

Суттєвий вплив на зниження соціальних стандартів, оплати праці справляє  необхідність проведення антитерористичної операції на сході держави за незалежність України Виборні профспілкові органи активно долучилися до цих процесів, надавали посильну фінансову допомогу армії та постраждалим під час антитерористичної операції.

            Поряд з тим організації профспілки області займали і займають активну позицію щодо подальшого розвитку державного управління, ефективного його реформування, наближення до стандартів Євросоюзу, виступають проти необґрунтованих періодичних змін структури державних органів, чисельності державних службовців, зниження оплати їх праці, нормативно правового забезпечення державної служби, соціального престижу держслужбовців.

            15 жовтня цього року було проведено в м. Києві  Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту профспілок, в якій взяли участь представники обласної організації профспілки. За дорученням учасників акції профспілкові вимоги вручено Кабміну, Адміністрації Президента України та Верховній Раді України, серед яких і проблеми поліпшення соціальних стандартів у державній службі.

            У прийнятій постанові пленуму вирішено підтримати вимоги Всеукраїнського Форуму профспілок «За гідну працю і добробут людини» (7 жовтня 2014 року) та Всеукраїнської попереджувальної Акції профспілок ( 15 жовтня 2014р) до Кабінету Міністрів України з питань захисту соціально-трудових і профспілкових прав працівників.

            Виборним органам організацій профспілки області доручено і надалі удосконалювати форми розвитку соціального діалогу із керівниками державних установ, організацій області, підвищувати його ефективність з метою          збереження робочих місць, своєчасної і повної виплати заробітної плати та виконання зобов’язань за колективними договорами.

            Пленум обкому профспілки звернувся до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з проханням:

            - вжити відповідних заходів щодо передбачення в Держбюджеті України на 2015 рік видатків на оплату праці держслужбовців у повному обсязі згідно із законом;

            - забезпечити введення в дію законів України «Про державну службу», «Про місцеве самоврядування»;

            - проводити реалізацію Концепції реформування місцевого самоврядування і органів виконавчої влади в Україні з врахуванням інтересів та пропозицій територіальних громад, широкого кола громадськості.

В обговоренні названих питань виступили Галина Боднар - директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Ольга Дмитришак - начальник управління державної казначейської служби в Рожнятівському районі, член обкому профспілки, Стефанія Северин - голова Снятинського райкому профспілки, член ревізійної комісії обласної організації профспілки, учасник Всеукраїнської попереджувальної акції протесту профспілок, Тарас-Дмитро Рашкевич – голова Богородчанського райкому профспілки, член обкому профспілки та інші.                                                     

            На пленумі також заслухано інформацію голови Богородчанського райкому профспілки працівників держустанов Тараса Рашкевича про виконання постанови президії обкому профспілки від 17.10.2013 року про роботу  райкому профспілки по зміцненню районної організації профспілки, поліпшенню ролі первинних профорганізацій на життя трудових колективів.

            Прийнято також постанови «Про звіти і вибори в Івано- Франківській обласній організації профспілки працівників державних установ  у 2015 році», «Про скликання ХХУІІ звітно-виборної конференції Івано – Франківської обласної організації профспілки працівників державних установ».

У роботі пленуму взяв участь член ЦК профспілки працівників держустанов України Олександр Корчмар.

На пленумі виступив голова Ради профспілок області Ігор Басюк.