2014-11-21 10:39:15

21 листопада - День Гідності та Свободи

Федерація профспілок України підтримала вибір українського народу, і найбільш передової її частини молоді, у напрямі європейської інтеграції України. З метою підготовки правових засад інтеграції, керівники ФПУ провели низку офіційних зустрічей з представниками Європейської комісії, посольств європейських країн та проекту «Східне партнерство», виступаючи за поступове приведення в рамках соціального діалогу трудових і соціальних норм, умов безпеки праці до стандартів ЄС, що має сприяти підвищенню трудових гарантій і життєвого рівня громадян України.

Профспілки рішуче засудили дії влади, спрямовані на розгін мирного зібрання громадян – прихильників євроінтеграційного курсу України вночі 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності у місті Києві та закликали державні органи влади забезпечити безумовне дотримання правоохоронними структурами, кожним державним посадовцем конституційних норм, прав громадян на мирне зібрання, вільне і публічне висловлювання своєї думки. Адже на свободі об’єднання, на праві безперешкодних мирних зборів ґрунтується діяльність громадянського суспільства у кожній країні. У демократичному світі саме так захищаються трудові, соціальні, економічні громадянські права.

У ході розвитку революції Будинок профспілок опинився в епіцентрі доленосних для країни подій. Враховуючи ситуацію, що склалася, та звернення членів профспілок, Президія ФПУ прийняла рішення надати частину своїх приміщень у Будинку спілок для розміщення, обігріву, медичної допомоги членам профспілок, які взяли участь у мирній акції, та організувала харчування, оскільки головною місією профспілок є захист прав та інтересів членів профспілок незалежно від політичних поглядів.

Проведення євромайданів, мирних акцій, народних віче, масових зібрань за участю студентських, профспілкових та інших громадських організацій засвідчили становлення в Україні впливового громадянського суспільства, без врахування думки якого ні влада, ні політичні еліти не повинні приймати рішення щодо суспільноважливих питань розвитку держави.

Події 19-20 лютого 2014 року стали національною трагедією. У мирний час, у центрі Європи у Міжнародний День соціальної справедливості прицільним вогнем було вбито десятки громадян України, яких злочинний режим «обіцяв почути» і «зробити життя кращим вже сьогодні». Федерація профспілок України, її членські організації з глибоким співчуттям поставилися до родин та близьких загиблих і потерпілих, і надали їм допомогу. Ті, хто віддав своє життя за кращу долю України, залишатимуться в наших серцях назавжди, а їх імена мають бути увічнені у відбудованому після пожежі Будинку профспілок.

Революція Гідності згуртувала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, її стабільного розвитку в європейському співтоваристві, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, досягнення гідного рівня життя.

Відзначаючи річницю Революції Гідності, вшановуючи учасників тих історичних подій – справжніх патріотів країни, достойних нащадків своїх героїчних предків, ми сповнені гордістю за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу і гідність та продовжують боронити незалежність України від зовнішньої агресії.



Слава Україні!



Федерація профспілок України