2014-11-21 10:41:51

Права та інтереси працівника повинні бути в основі Коаліаційної угоди


Метою доповнень і змін, які ставлять профспілки, є забезпечення прав працівників в існуючих соціально-економічних реаліях і визначення перспектив розвитку економіки та соціального захисту трудівників. Зокрема, мова йде про реформування оплати праці, розвитку конкурентної економіки на основі створення сучасних робочих місць з гідними умовами праці, подолання бідності і безробіття, передусім – серед молоді, розширення застосування легальної зайнятості, сприяння розвитку виробничої демократії.

Профспілки вимагають від Уряду та правоохоронних органів рішучих заходів для подолання заборгованості із заробітної плати, наполягають на прийнятті нового Трудового кодексу України на консенсусній основі всіх сторін соціального діалогу та створити систему трудових судів за зразком європейських країн, забезпечити демократію і самоврядність управління фондами загальнодержавного соціального страхування, а також розвиток санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення, як ефективного засобу збереження нації.

Першими із коаліціантів розглянути пропозиції профспілок зголосилися у Всеукраїнському об’єднанні «Батьківщина». Робоча зустріч, яка відбулася 20 листопада, у цьому контексті засвідчила розуміння та підтримку з боку політиків необхідності врахування в законотворчій роботі змін, які б забезпечували дотримання конституційних прав та свобод громадян, підвищення рівня та якості їх життя. «Цьому мають бути підпорядковані реформи. Саме відношенням влади до нагальних потреб громадян визначається ступінь цивілізованості державних інститутів і країни в цілому. Тому наближення Коаліційної угоди до потреб простих працівників і членів їх сімей, практична робота для цього органів державної влади, мають першочергове значення» - наголосив під час зустрічі Голова ФПУ Григорій Осовий.

Робота у цьому напрямі не обмежиться зустріччю з Всеукраїнським об’єднанням «Батьківщина», передбачається проведення таких зустрічей у рамках громадського обговорення цього документу з представниками політичної партії "Блок Петра Порошенка» і політичної партії Об’єднання “Самопоміч”.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ