2014-11-27 14:11:38

Про визначення спільної позиції профспілок щодо подальшої роботи над проектом Трудового кодексу України

Відповідальні завдання по соціально-економічному захисту працівників, що стоять зараз перед профспілками, обговорили 24 листопада учасники наради керівників репрезентативних профоб’єднань України. Вів зсідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.
Під час наради було розглянуто питання «Про визначення спільної позиції профспілок щодо подальшої роботи над проектом Трудового кодексу України». Як наголосив Григорій Осовий, тут можуть бути три варіанти: або законопроект буде взяти за основу і профспілки погоджуються на його доопрацювання, або профспілки не погоджуються, вважаючи, що є якісь інші варіанти, або новий проект розробляється на трьохсторонній основі в рамках НТСЄР.

З інформацією з цього питання виступив голова робочої групи по опрацюванню проекту, заступник Голови ФПУ Сергій Українець. Він проаналізував конкретні його статті, визначив ті, які вступають в явне протиріччя з позицією профспілок, правами та інтересами людини праці. Було також проінформовано про позитивні та негативні сторони трудових кодексів інших країн, проведено їх порівняний аналіз. «При опрацюванні проекту Трудового кодексу нашої країни ми маємо брати все найкраще з інших джерел, відкидати все, що там є поганого», - підкреслив Сергій Українець.

Одним з негативів проекту кодексу він назвав спробу понизити роль та захисні функції профспілок, не визначеність таких понять, як праця, трудовий колектив.

Після обговорення цього питання було вирішено, що такий проект Трудового кодексу в сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах приймати неможна. Незважаючи на деякі позитивні моменти, які знайшли у ньому відображення, в проекті існує дуже багато загроз для прав та інтересів працівників.

Одночасно, як зазначалось під час обговорення, є також загроза того, що з початком роботи нового складу Верховної Ради хтось із народних депутатів внесе на розгляд парламенту свій проект Трудового кодексу, якій може бути набагато гіршим, чим існуючий.

Григорій Осовий у своєму виступі зробив акцент на необхідності публічності при обговоренні цього питання, інформування громадськості про позицію профспілок щодо проекту Трудового кодексу. Для цього необхідно провести спільний брифінг керівників репрезентативних профоб’єднань, де вони висловлять свої думку з цього приводу.

Було також вирішено створити робочу групу в складі представників профоб’єднань, членів СПО, експертів для визначення стратегії і тактики опрацювання профспілкових пропозицій і відстоювання їх на всіх етапах роботи над Трудовим кодексом України. Учасники засідання погодились на пропозицію про необхідність внести питання про проект Трудового кодексу на наступне засідання НТСЕР.

Було також прийнято відповідну заяву керівників репрезентативних профоб’єднань щодо проекту Трудового кодексу, який було розроблено у Міністерстві соціальної політики України.

Учасники наради розглянули також питання «Про позицію профспілкових об’єднань щодо представництва сторони профспілок в Національній платформі громадянського суспільства», « Про реагування органів влади на вимоги профспілок від 7 жовтня 2014 року та подальші дії. «Про визначення дати чергового засідання СПО об’єднань профспілок».

Під час наради було озвучено, що зараз спостерігається небезпечна для суспільства тенденція – намагання витіснити профспілки як представників та захисників людини праці із соціального діалогу. У зв’язку з цим Голова ФПУ закликав керівників репрезентативних профоб’єднань України спільними зусиллями протистояти цим намірам, активізувати вплив профспілок на вирішення питань соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників, розвитку соціального діалогу.

За результатами засідання вирішено підготувати спільну заяву репрезентативних профоб’єднань України щодо місця та ролі профспілок у суспільному житті України, зокрема, їх участі в діяльності Національної платформи громадянського суспільства.

Наступне засідання СПО об’єднання профспілок вирішено провести 8 грудня в Києві.



Інформаційно-аналітичний центр ФПУ