2014-12-22 09:26:36

ВИМОГИ ДО КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ І ПРОФСПІЛКОВИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПРАЦІВНИКІВ

5. Виключення  із Закону України «Про охорону праці» норми про необхідність виділення на державних підприємствах за рахунок коштів держбюджету не менше 0,2% від фонду оплати праці на охорону праці.

6. Обмеження доступу державних інспекторів праці до робочих місць та працівників.

7. Зниження розміру єдиного соціального внеску та зменшення розмірів страхових виплат, скорочення соціальних послуг, у т.ч. позбавлення працівників і їхніх дітей санаторно-курортного лікування й оздоровлення, руйнації в цілому системи соціального страхування.

8. Підвищення пенсійного віку, зниження розмірів пенсій, погіршення умов, необхідних для призначення пенсій, та встановлення обмежень при їх виплаті.

9. Ігнорування Урядом позиції профспілок при проведенні соціального діалогу і прийнятті суспільно важливих рішень.

10. Позбавлення права на працевлаштування для громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, шляхом виключення із державного бюджету статті про компенсацію витрат роботодавцю за працевлаштування таких громадян.

11. Запровадження обов’язкового дев’ятирічного навчання, позбавлення учнів права на харчування, відміни виплати стипендій.

12. Руйнації системи профспілкових санаторно-курортних та оздоровчих закладів шляхом їх приватизації без збереження профілю.

Професійні спілки України ВИМАГАЮТЬ:

Зберегти та створити достатню кількість сучасних безпечних робочих місць.

  1. Погасити зарплатні борги та забезпечити виплати застрахованим особам в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та підтримати законодавчі пропозиції профспілок щодо надійного захисту права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю.
  2. Жорстко боротись з тіньовою економікою і ухиленням від сплати податків, а також використати інші альтернативні джерела наповнення бюджету, де справді є великі резерви для підтримки людей та економіки в цей складний час.
  3. Забезпечити підвищення протягом 2015 року заробітної плати, перш за все мінімальної, до рівня країн – нових членів ЄС.
  4. Підвищити з 1 січня 2015 року рівень пенсії, прожиткового мінімуму не менш ніж на рівень інфляції за 2014 рік і відновити повноцінну індексацію трудових доходів, пенсій і соціальних виплат.
  5. Ліквідувати дискримінацію в оплаті праці працівників бюджетної сфери і зайнятих на державний службі та в органах місцевого самоврядування. Визначити поетапне, починаючи з 1 січня 2015 року, підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС до законодавчо гарантованого рівня.
  6. Вжити невідкладних заходів з унормування правоохоронної діяльності Державної служби України з питань праці на засадах Конституції України  і ратифікованих Україною пріоритетних конвенцій МОП №81 та №129. Відновити ефективний державний нагляд (контроль) в сфері праці, повернути повний обсяг повноважень державним інспекторам праці та внести відповідні зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
  7. Забезпечити збільшення надходжень до Пенсійного фонду та поступове зростання розмірів пенсій.
  8. Зберегти ефективно працюючу самоврядну систему соціального страхування, та забезпечити своєчасне і в повному обсязі фінансування існуючих страхових виплат і соціальних послуг застрахованим особам та іншим суб’єктам у цій системі.
  9. Забезпечити соціальні гарантії для молоді в частині доступності до безоплатної проф-тех та вищої освіти, виплати стипендій, забезпечення молоді житлом та інших.
  10. При проведенні економічних реформ забезпечити поступове досягнення європейських соціальних стандартів.
  11. Забезпечити відкритість і прозорість державної політики встановлення цін і тарифів на соціально важливі товари та послуги, їх економічну обґрунтованість, а також запровадження упереджувальних заходів соціального захисту вразливих категорій населення
  12. Забезпечити ефективний соціальний діалог з профспілками при формуванні бюджетної політики та прийнятті соціально значущих рішень, які впливають на життя кожної української сім’ї, та розпочати переговори з укладення нової Генеральної угоди, галузевих та територіальних угод, виходячи із засад, оголошених Президентом України в Стратегії реформ 2020 та Угоді про асоціацію Україна-ЄС.
  13. Дотриматися обіцянок Уряду щодо підтримки політики імпортозаміщення, розвитку вітчизняного виробництва та припинити ганебну практику експортування енергоресурсів у такий складний для держави час.

15. Не допустити збільшення податкового тиску на низько- і середньо дохідні верстви населення, зокрема, шляхом скасування неоподатковуваної площі житлової нерухомості та запровадження оподаткування всієї нежитлової нерухомості (навіть господарських будівель селян).

 

Професійні спілки України ПРОПОНУЮТЬ:

 

  • Використовувати альтернативні джерела наповнення бюджету, а саме: запровадження податку на багатство, розширення об’єктів оподаткування рентною платою, збільшення податку на дивіденди, запровадження податку з валового доходу великих підприємств для забезпечення обороноздатності України, збільшення акцизів на шкідливі для здоров’я товари, продаж неефективного та збиткового державного майна, декларування не тільки доходів, але й витрат.

 

Закликаємо Уряд невідкладно розпочати діалог із соціальними партнерами для визначення практичних завдань, строків, індикаторів та механізмів реалізації основної мети реформ – досягнення європейських стандартів життя, передусім у сферах зайнятості, оплати, безпеки праці, оподаткування, соціального розвитку, ефективного виробничого та трудового потенціалу країни, для успішної конкуренції на світових ринках.