2014-12-24 08:58:05

Всеукраїнська акція протесту профспілок

РЕЗОЛЮЦІЯ    

Учасники Акції протесту профспілок – представники 7 млн. працівників усіх галузей економіки глибоко обурені антисоціальними планами Уряду що трансформуються у «безстрокову шокову терапію» для українців.

Уже сьогодні державні соціальні гарантії – мінімальна зарплата та мінімальна пенсія – становлять менше 80 доларів і не дотягують до визначеного ООН рівня злиденності – 5 доларів на день. Така державна політика відносить  українців  до групи найбідніших народів світу.

За останній час купівельна спроможність доходів населення України скоротилася в 3 рази, розширюється тіньова економіка. З 22 мільйонів працездатних громадян менше 9 мільйонів  це легально зайняті працівники, які несуть податковий тягар.

Держава зупинила роботу інспекції, усунулася від контролю за дотриманням трудових прав громадян і виконання свого головного конституційного обов’язку щодо забезпечення прав і свобод людини.

Уряд «заморозив» прожитковий мінімум, мінімальну заробітну плату та пенсії незважаючи на інфляцію з початку року понад 20%.

Особливий цинізм влади полягає в тому, що у 2015 році, прогнозуючи зростання інфляції понад 13%, Уряд пропонує підвищити в середньому відповідні державні гарантії лише на 3%, що призведе до падіння реальної купівельної спроможності доходів громадян за два роки на третину й поставить працівників та пенсіонерів на межу фізичного виживання.

Декларуючи прагнення до європейського рівня життя, Уряд завдає нищівного  удару по працівниках та цілих галузях, що забезпечують розвиток нації – освіті та охороні здоров’я.

Працівникам бюджетної сфери, Уряд, як роботодавець, планує заробітну плату, яка вже на 20-50% нижча ніж по економіці, зменшити ще на половину, ініціюючи чергові її обмеження.  

Збільшуючи навантаження на працівника влада планує виштовхнути на вулицю більше 100 тисяч учителів, вихователів інших педагогів, практично ліквідувати сільські початкові школи, посадити  в класи по 39-59 учнів, а в групи ясел-садків до 39 діточок.

Фактично планується позбавити громадян  більшості конституційних  прав на працю, безоплатну медицину, освіту, пенсійне забезпечення та соціальне страхування.

Владою цілеспрямовано руйнується унікальна система профспілкових санаторно-курортних та оздоровчих закладів, яка забезпечує відновлення трудових ресурсів.

Забувши про першопричини Революції Гідності, яка привела нинішніх очільників до влади, Уряд не забезпечує конституційних гарантій працівникам та належного рівня соціального захисту ветеранам, студентам, іншим незахищеним верствам населення.

Уряд повинен нарешті усвідомити, що не можна вирішувати проблеми країни лише за рахунок грабунку людей, нехтуючи тим, що саме ці люди забезпечують моральне та фізичне здоров’я нації та сумлінно сплачують податки. Більшої частини непопулярних обмежень влада може уникнути, змусивши поділитися надприбутками олігархів.

Профспілки закликають керівництво держави невідкладно розпочати консультації з роботодавцями і профспілками, щоб разом проаналізувати наявні в економіці ресурси, використати альтернативні джерела наповнення бюджету –  виведення з незаконного використання праці більше 4 мільйонів нелегальних працівників, детінізації 200 мільярдів заробітної плати, що може дати понад 100 мільярдів додаткових надходжень до бюджету, пенсійного та інших соціальних фондів.

Додатковими заходами мають стати:

- запровадження податку на багатство – багаті мають поділитися надприбутками з бідними;

- реалізація дієвої програми антикорупційних заходів, щоб зупинити виведення з економіки до 180 мільярдів гривень на хабарі та «відкати»;

- розширення об’єктів оподаткування рентною платою –  земля та її надра є власністю народу;

- збільшення податку на дивіденди – хіба припустимо, що оподатковування доходів від капіталу втричі нижче ніж податок на заробітну плату;

- застосування механізмів з протидії ухиленню від сплати податків –боротьба з офшорними зонами;

- збільшення акцизів на алкоголь, тютюн та інші шкідливі для здоров’я товари;

- запровадження податку з валового доходу великих бізнесів для забезпечення обороноздатності України;

- відновлення ефективного державного нагляду у сфері праці – що сприятиме легалізації праці і наповненню бюджету.

Необхідно визначити чіткі і зрозумілі заходи щодо запровадження справедливої оплати праці українців, покінчити з бідністю серед працюючих, скоротити розрив у зарплатах порівняно з європейськими країнами, а також забезпечити високий платоспроможний попит населення на вітчизняну продукцію, що є головним у подоланні кризи економіки та боротьбі з безробіттям.

Саме тому, з метою упередження негативних наслідків для працівників та громадян профспілки висунули пакет Вимог до Уряду та Верховної Ради України (додаються).

 

ПРОФСПІЛКИ ВПЕВНЕНІ, ЩО ТІЛЬКИ продуктивна ПРАЦя МОЖЕ ПРИВЕСТИ УКРАЇНУ ДО УСПІХУ Й ПРОЦВІТАННЯ!

 

закликаємо КЕРІВНИЦТВО ДЕРЖАВИ – Дбайте про свій народ, радьтеся з народом, ОСТЕРІГАЙТЕСЯ недовіри народу, тільки тоді ви СТАНЕТЕ демократичною, народною владою!

Прийнято учасниками Всеукраїнської Акції протесту профспілок  23 грудня 2014 року у м.Києві