2015-01-15 10:34:29

Які зміни у бюджеті?

Запроваджено оподаткування великих заробітних плат:  15% – для доходів до 10 мінімальних заробітних плат,  20% – для доходів понад 10 МЗП (з суми перевищення).

Збільшення ставки податку на пасивні доходи фізичних осіб з 15% до 20%(йдеться про відсотки,  інвестиційний прибуток, роялті).

Для заможних громадян запровадженоразове «нульове» декларування доходів, майна та фінансового стану, в тому числі одержаних з порушенням законодавства України, так зване формування «вхідного» залишку для подальшого контролю видатків.  Декларування добровільне, необов’язкове.  Для тих, хто не подасть декларацію,  задекларованими вважатимуться вартість активів у розмірі 200 тис. грн.

Скорочення податків з 22 до 9, серед яких залишилися: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок.

Запроваджується акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива. Ставка податку встановлюватиметься місцевими органами влади у розмірі від 2% до 5% від обсягу реалізації.

Для платників єдиного податкупідвищується до 300 тис. грн. (в 2 рази) максимальний поріг доходу, що дозволяє обирати  I групу єдиного податку та зменшуються майже в 2 рази відсоткові ставки єдиного податку з 3(5)% до 2% – у разі сплати ПДВ; з 5(7)% до 4%.

Місцева влада буде запроваджувати і збирати наступні податки: на нерухоме майно, та розкішні автомобілі. Нерухоме майно, житлове та нежитлове,  буде оподатковуватись в розмірі до 2 %  мінімальної зарплати (24,36 грн) за 1 кв. м, сплачувати його доведеться раз на рік. Не оподатковують квартири до 60 кв. м та будинки до 120 кв. м. Не будуть обкладатися податком нежитлові приміщення, які використовують в аграрному секторі, у промисловості, МАФи та ринки.

Податок на розкішні автомобілі (об’єм двигуна понад 2,5 тис. см3 – для дизельного двигуна, 3 тис. см3 – для бензинового двигуна, та вік яких не перевищує 5 років) за ставкою 25 000 грн. на рік.

Вводиться 10% податок на обіг лотерей.   

Тимчасовий  закон (на 12 місяців) про введення імпортних ввізних мит за ставками 5 і 10% на 100 товарних груп.  Імпортний збір не буде поширюватись на мазут, вугілля, ліки, медичні вироби для гемодіалізу і онкохворих.

Збір до пенсійного фонду при купівлі валюти збільшився з 0,5% до 2%, але цей збір ліквідовано для безготівкових операцій.

Дія військового збору розміром 1,5% від суми зарплати продовжилась у 2015 році, при цьому розширилась база оподаткування на всі доходи, які оподатковуються ПДФО.