2015-02-04 09:10:17

Як виконає Уряд вимоги профспілок?

Проти Урядових ініціатив антисоціального змісту, «економних заходів», які ставлять людей на межу виживання, недопущення поглиблення масштабів бідності в країні виступили профспілки 23 грудня 2014 року під час Всеукраїнської акції протесту у м. Києві у формі пікетування Верховної Ради України, та у той же день на мітингу під Кабінетом Міністрів України.

Однією із найпринциповіших вимог профспілок, висунутих під час Всеукраїнської акції протесту під Верховною Радою України та мітингу під Кабінетом Міністрів України 23 грудня 2014 року, були вимоги щодо зупинення катастрофічного падіння рівня життя населення в умовах галопуючого підвищення цін та тарифів на соціально важливі та життєво необхідні товари та послуги; забезпечення Урядом прозорого, погодженого з суспільством механізму встановлення цін і тарифів на соціально важливі товари й послуги та ефективних упереджувальних заходів соціального захисту вразливих категорій населення.

Під час зустрічі 23 січня 2015 року у Представництві МВФ представників об’єднань профспілок з Головою Представництва МВФ в Україні Жеромом Ваше, профспілки наголосили на неприпустимості перекладання Урядом тягаря так званих реформ на пересічного громадянина, що кинуті напризволяще люди готові до рішучих дій, і це продемонструвала акція протесту профспілок 23 грудня 2014 року.

Місія Міжнародного валютного фонду ще на тиждень подовжила роботу у Києві.

У Кабінеті Міністрів України приховують подробиці переговорів з місією МВФ, яка приїхала в Україну на початку січня. Але за інформацією Бюджетного Комітету Верховної Ради України, одна з основних вимог МВФ – підвищити тарифи для населення на газ у сім разів для покриття дефіциту «Нафтогазу».

Як раніше повідомляв Прем'єр-міністр України А.Яценюк, Уряд прагне якнайшвидше привести тарифи до ринкових показників і збільшити вчетверо вартість енергоресурсів до 2017 року.

Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2014 р. № 106 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 81», з 01 травня 2015 року передбачено підвищення роздрібних цін на природний газ на 40% та не менше ніж на 40% тарифів на тепло.

Прийняття нормативно-правових актів НКРЕКП щодо установлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення, диференційованих залежно від річного обсягу та видів споживання, не менше ніж на 40% більше установлених з 1 травня 2014 року, передбачено в Плані заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Коаліційної Угоди у 2015 році (відповідний проект розпорядження Кабінету Міністрів України розглядався на засіданні Кабінету Міністрів України; 30 січня ц.р. профспілки надіслали Кабінету Міністрів України свої зауваження та пропозиції до нього).

Тож, як виконає Уряд вимоги профспілок?

Ми станемо ближчими до європейських соціальних стандартів, чи будемо ще більшими аутсайдерами?

Розвиток подальших подій багато в чому залежить від того, на яких умовах будуть надані Україні чергові кредити.

Довідково:

За повідомленнями ЗМІ, поки Україна продовжуватиме свої обговорення з МВФ щодо механізму EFF, українські лідери продовжуватимуть працювати з міжнародними фінансовими інституціями та партнерами у всьому світі над отриманням додаткових фінансових ресурсів для підтримки програми реформування країни.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту