2015-02-11 09:23:52

Нам підкорились найвищі вершини

Відповідно до «Програми оздоровлення працівників ТОВ «Карпатнафтохім» та членів їх сімей в 2014 році», ФСК «Нафтохімік» зорганізував та провів ряд краєзнавчих експедицій та екскурсій в гірські райони нашої області, зокрема:

краєзнавчі екскурсії на вершини гір Сивулі, Середньої, Високої, Коня Центральних Горган Карпат ( червень – липень, кількість учасників – 120 чол.);краєзнавчу екскурсію на гору Петрос Чорногірського масиву Карпат з відновленням понівеченого стихією металічного хреста на його вершині ( червень, кількість учасників – 20 чол.);краєзнавчу експедицію на Мармароський гірський масив зі сходженням на вершину гори Піп-Іван Мармароський ( серпень, кількість учасників – 15 чол.) оздоровлення учнів Калуської гімназії в смт. Ворохті зі сходженням на найвищу вершину Карпат – Говерлу ( серпень, кількість учасників – 30 чол. ); екскурсії на Манявські водоспади за участю працівників підприємства та учнів ЗОШ №10 і Калуської гімназії ( липень-серпень, кількість учасників – 70 чол. ); під час святкування новорічних та різдвяних свят уже 2015 року було проведено дві краєзнавчі екскурсії в м. Яремче зі сходженням на найвищу вершину цієї місцевості – гору Маковицю.04 січня 2015 року на цю вершину піднялася група працівників ТОВ «Карпатнафтохім» в кількості 50 чол., а 9 січня 2015 року – 50 учнів Калуської гімназії , НВК ЗОШ I-IIIст. №10-ліцей.

Треба відзначити, що похід на гору Маковицю – чудовий варіант для тих, хто обирає нескладний маршрут на один день гірського відпочинку.

Сама гора відносно невелика ( 984 м над рівнем моря), але за хорошої видимості з неї добре проглядається хребет Явірник, вершини гір Хом’як, Синяк і Довбушанка, а також Говерла з Петросом на південному заході. На самій верхівці гори встановлено великий металевий хрест.

Кажуть, що назва гори означає капище, тобто древнє місце поклоніння та жертвопринесень, а ще відомо, що якраз під тим місцем, де пролягає туристична стежка, знаходяться два геологічні розломи, через що тут відчувається дуже сильна енергетика.

Цю інформацію підтверджують численні розповіді місцевих жителів про те, що колись у цих місцях часто міг «вхопити блуд», тобто людина переставала орієнтуватись, де вона є і могла днями шукати дорогу додому. Мабуть, саме тому біля краю ліса на хребті встановили березовий хрест, а поруч фігуру Божої Матері та двох ангелів, як протидію злим силам.

На горі Маковиці нафтохіміки та калуські учні за традицією щиро помолились за щасливе майбутнє України та з масою чудових вражень, задоволеними повернулись додому.

 

                                                                                                                                                                                                                         Василь Худин, голова спортивного клубу «Нафтохімік».