2015-03-19 15:12:09

У пенсійному забезпеченні – зміни


1. Виплата пенсій особам, які працюють на "спеціальних" посадах

Зокрема, це стосується державних службовців та осіб, які працюють на посадах, що дають право на пенсію за Законом України «Про державну службу», а також народних депутатів, прокурорів і суддів.

Відповідно до законодавчих змін, тимчасово, у період з 1 квітня до 31 грудня 2015 року, якщо особа працює на зазначених посадах, призначені пенсії не виплачуються. При цьому не має значення вид пенсії та закон, за яким вона призначена. Відповідні зміни внесено до 14 законів, що регулюють питання пенсійного забезпечення.

Варто наголосити, що пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на "спецпосаді" та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію.

Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції. Всі вони на будь-якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі.



2. Виплата пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів

Для всіх інших працюючих пенсіонерів передбачено, що у період роботи їм буде виплачуватися 85% призначеного розміру пенсії. Ця норма також тимчасова і діятиме до 31 грудня 2015 року.

При цьому, якщо розмір пенсії менший від 1423,5 грн., то вона виплачується у повному обсязі. Якщо ж розмір більший – буде виплачуватися 85%. У будь-якому разі розмір пенсії має становити не менше 1423,5 грн.

Працюючим інвалідам І та ІІ груп, інвалідам війни ІІІ групи, учасникам бойових дій, членам сімей військовослужбовців та пенсіонерам, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, пенсія виплачується у повному обсязі.

У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі "спецпосад", виплата пенсії поновлюється в повному обсязі.

Статус пенсіонера – працюючий чи непрацюючий і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначаються за матеріалами пенсійних справ та даними системи персоніфікованого обліку. Надавати органам Пенсійного фонду документи власноруч мають лише ті пенсіонери, хто своєчасно не виконав передбачене законом зобов’язання протягом десяти днів поінформувати органи Фонду про працевлаштування/звільнення з роботи.

Якщо документи про звільнення з роботи буде надано після 1 квітня, то виплата пенсії буде проведена в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер вже не працював.

Якщо документів про працевлаштування, в тому числі на "спецпосаду", пенсіонер не надасть, факт роботи все одно встановлять згодом за даними системи персоніфікованого обліку. У цьому разі пенсіонер має повернути зайво виплачену суму пенсії.



3. Зміна умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років

З 01.04.2015 поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах, зокрема:

- для жінок, які народилися після 1 квітня 1970 року, при визначенні права на пільгову пенсію за списком № 1 (перелік особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України) вік виходу на пенсію поступово збільшуватиметься з 45 до 50 років;

- для жінок, які народилися після 1 квітня 1965 року, при визначенні права на пільгову пенсію за списком № 2 (перелік особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України), а також ті, які працювали трактористами-машиністами, доярками, свинарками, робітницями текстильного виробництва; водіями міського пасажирського транспорту, були зайняті на вирощуванні тютюну, вік виходу на пенсію поступово збільшуватиметься з 50 до 55 років.

Цей процес відбуватиметься поетапно впродовж 10 років – щороку на 6 місяців.

Також поетапно на 6 місяців за рік змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.

Крім того, на 5 років поетапно протягом 10 років на 6 місяців за рік змінюється тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників – необхідної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів тощо.

Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації.