2015-04-29 13:07:24

ФОРМУВАТИ КУЛЬТУРУ ОХОРОНИ ПРАЦІ

    У виступах в.о.начальника теруправління Держгірпромнагляду В.Г. Мостового, начальника управління иконавчої дирекції ФССНВ Н.Й. Глинської підкреслювалось, що цей заклик, насамперед, адресується роботодавцям. Їм, зокрема, необхідно цілеспрямовано та ефективно впроваджувати запобіжні заходи, щоб унеможливити ризики виникнення нещасних випадків на виробництві, кардинально змінити парадигму безпеки та гігієни праці.

         Щоб попередити травматизм, потрібні в першу чергу профілактичні заходи, проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Доповідачі констатували, що 70 відсотків нещасних випадків стаються з організаційних причин, головний акцент - навчально-методична робота з питань охорони праці. Так, при відділеннях Фонду в містах та районах Прикарпаття створено безкоштовні консультативні пункти. Тут впроваджено систему інформування роботодавця про організацію роботи з безпеки, охорони та умов праці. Для отримання теоретичних знань консультована особа має змогу ознайомитися з матеріалами на відповідних інформаційно-методичних стендах: «Система управління охороною праці», «Навчання та перевірка знань з питань охорони праці», «Надання першої медичної допомоги при травмах», «Порядок проведення розслідування нещасних випадків на виробництві». Зокрема, особлива увага приділяється керівникам новостворених підприємств, що використовують найману працю вперше.                                                       

Враховуючи складну ситуацію в державі, коли відчутний брак коштів для більш масового впровадження необхідних профілактичних заходів, не завжди потрібні гроші. Здебільшого має бути звичайна людська увага, цивілізоване ставлення і належне формування культури у працівника на кожному робочому місці.                                           У зв’язку з введенням мораторію на перевірки та здійснення наглядової діяльності державними інспекторами, зменшились обсяги проведення технічних оглядів, випробовувань та експертних обстежень устаткування, обладнання на підприємствах. Як зазначив перший заступник голови Ради профспілок Івано-Франківської області В.Г.Уєвич нині посилено громадський контроль профспілок щодо гарантій безпеки людини праці. І закономірним є той факт, що на тих підприємствах, установах, організаціях, де функціонують профспілкові осередки, нещасних випадків првактично немає. Приємно, що вони стали номінантами як одні з кращих за підсумками роботи з охорони праці.                                                                                                 В рамках тижня охорони праці на Івано-Франківщині в трудових колективах нафтової, хімічної, енергетичної, харчової, лісової та деревообробної галузей, сільському господарстві, закладах охорони здоров’я, освіти проведені семінари, “круглі столи”, огляди-конкурси з питань охорони праці, замовлені панахиди по вшановуванню пам’яті загиблих на виробництві.                                                                         За підсумками діяльності визначено понад 20-и кращих підприємств, установ та ороганізацій області, де в результаті правильної і своєчасної роботи з дотримання безпечних умов праці, профілактики профзахворювань, не сталося жодного нещасного випадку. Зокрема, це – НГВУ “Надвірнанафтогаз” і “Долинанафтогаз”, Богородчанське управління підземного зберігання газу, ДОК “Сокіл”, ПАТ “Івано-Франківськцемент”, ТОВ “Парктур”, районні лікарні міст Коломия та Калуш. Керівники, інженери з охорони праці зазначених та інших підприємств відзначені вимпелами і грамотами.

 

Інформаційно-аналітичний відділ Ради профспілок Івано-Франківської області