2015-05-22 10:42:54

Влада говорить сама з собою

                                                                                                     

                       …Замість дій -  жорстка економія

Доповідач зосередив увагу присутніх найперше на тому, що члени профспілок області вкрай стривожені фінансово-економічною та політичною ситуацією в країні, наслідками неоголошеної війни на сході держави, що призвели до глибоких проблем та невиправданих втрат. Та обурює найбільше те, наголосив І.Басюк, що в умовах кризи, яка посилена військовим конфліктом, замість пошуку власних додаткових економічних джерел наповнення  бюджету країни, відновлення виробництва, реприватизації незаконно розграбованого, вивезеного, замість наступальної боротьби з тотальною корупцією, зі зрадниками і найманцями, замість дій на ліквідацію тіньової економіки, перекриття каналів вивезення національного капіталу тощо, Уряд вдався до політики жорсткої економії, запозичень, яким  не видно дна, та перекладає увесь тягар негараздів і «танців під чужу дудку» на плечі рядових громадян. Відчутно посилився наступ на трудові права людей , які легально працюють та сплачують податки в державний бюджет (фактично утримують країну); згортаються державні гарантії, соціальні програми, зросли зарплатні борги, поширилося безробіття.                             

                                         Європейські стандарти …не їстівні

Штучне замороження номінального розміру мінімальної зарплати в розмірі 1218 грн. (на рівні грудня 2013 року) відбувається на тлі обвального зростання цін на товари і послуги, в умовах підвищення комунальних тарифів, небувалої девальвації гривні. Така політика призвела до критичного падіння рівня життя працюючого населення, поглиблення бідності серед молоді, багатодітних сімей, пенсіонерів. Дистанція між багатими і бідними стала прірвою.

            Натомість, українська влада, декларуючи європейські стандарти життя, входження до Європейського Союзу, реально гарантує українцям мінімальну заробітну плату в 1,5 рази меншу, за фактичний прожитковий  мінімум; зарплату, яка ледь перевищує 50 доларів, що в 7 разів нижче, ніж в Естонії, Словаччині, Угорщині, Чеській республіці, в  15-20 разів менше, ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції.

                                                                           З хліба на воду

Кожний третій працівник на Прикарпатті отримує середню зарплату, меншу за 1560 грн.

Скорочення обсягів виробництва промислової продукції в області продовжується практично в усіх галузях економіки і призводить до кризових явищ на ринку праці та до стрімкого зростання безробіття. Рівень безробіття зріс на 0.9% проти 2013 року (з 7.2 у 2013 році, до 8.1 % у 2014-у ), а кількість штатних працівників скоротилася на 110 тис., в т.ч. майже на 15 тис. осіб  в 2014 році.

Особливо впливає зростання цін і тарифів на життєвий рівень працівників бюджетної сфери, у т.ч. державних службовців. Їхня середньомісячна заробітна плата є найнижчою по економіці. Фахівці отримують винагороду як за просту, некваліфіковану працю.

                                                  Реформ нема, є справи олігархів

Очікуваних реформ і змін на краще не відбувається: натомість цинічно панують верховенство інтересів олігархів, двійні стандарти, заговорювання проблем, інформаційні війни партій, кланів, але не реформи, не конкретні дії в інтересах країни і її майбутнього. І це тоді, коли за цю можливість діяти, працювати, ввійти в новітню історію переможцями Президентові, Урядові, депутатам платять життям, кров’ю, каліцтвами кращі юні сини і доньки нашого народу; розчарована молодь пильно дивиться у вічі сивочолим політикам, що не на Донбасі, а на трибунах рвуть сорочки.

Влада говорить сама з собою, влада живе іншими реаліями і розрахунками…

                                                     Праця в Україні стала схожою на рабство

 Працівників і їхніх дітей позбавлено права на санаторно-курортне лікування та дитячий відпочинок, збільшено податки для населення з низькими і середніми доходами.

                     Що можемо протиставити такій політиці зневаги і нелюбові до власного народу?

Відповідь одна: тиск і громадський контроль, широку інформаційну пропаганду бачень і вимог, оцінку діям влади і її очільників. Уряд, нарешті, повинен зрозуміти, що ті рішення, які стосуються суспільства, мають прийматися з урахуванням його думки. 

                                                              Низи бурлять

     Вже понад рік Уряд ігнорує соціальний діалог з профспілками і роботодавцями. Пригадаймо: 23 грудня 2014 року під час Всеукраїнської акції протесту профспілок на запрошення не прибув жоден представник КМУ. Лише після довготривалих перемовин 16 квітня 2015 року вдалося в рамках НТСЕР долучити Уряд на чолі з Прем’єр-Міністром України до розмови, яку можна розцінити як чергову «відмазку».

Тому СПО профспілок 27 квітня 2015 року вимушений вступити з КМУ в колективний трудовий спір у зв’язку з не реагуванням на вимоги профспілок, а також оголосити про довготривалу акцію протесту профспілок у формі пікетування будинку Уряду України з 20 травня по 11 червня 2015 року. ЦЕ на Всеукраїнському рівні.  Щодо обласного. Соціальний діалог на обласному рівні почав відновлюватися з приходом на посаду голови ОДА О.Гончарука.

17 грудня торік відбулася зустріч голови ОДА з профспілковим активом області, а 24 та 25 грудня – з профільними заступниками голови ОДА - профактиву від бюджетної та виробничої сфер. За результатами цих зустрічей було підписано Меморандум про співпрацю між ОДА та Радою профспілок області.

На думку членів профспілок, годі сподіватися, що з якогось дива все зміниться само собою. Протестні настрої людей зберігаються, про що було повідомлено Прем’єр-міністру України А.Яценюку на зустрічі з профспілками та роботодавцями. Зважаючи на те, що реальний соціальний діалог, якого профспілки добиваються більше року, відсутній, Федерацією профспілок України оголошено довготривалу Всеукраїнську акцію протесту, яку рішенням президії Ради підтримали профспілки області та беруть в ній активну участь.

В обговоренні порядку денного засідання виступили голови обласних профспілок та голови профкомів.

У прийнятій Постанові учасники Ради  вирішили підтримати вимоги Федерації профспілок України до Уряду та Верховної Ради України щодо підвищення мінімальної заробітної плати з 1 липня, та з 1 грудня 2015 року, проведення індексації знецінення заробітних плат, пенсій на рівень девальвації гривні.

Як підсумок засідання Ради прийнято Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-Міністра України, державних і місцевих органів влади, роботодавців, де вимога - зупинити ріст цін, забезпечити конституційне право кожного громадянина на гідний життєвий рівень для себе і своєї сім’ї.