2015-06-17 09:44:53

Терпіння у народу на грані соціального вибуху


Він проголосив, що переговорний процес між профспілками та представниками Уряду, як стороною соціального діалогу, на жаль, не приніс очікуваного результату, тому профспілки вимушені звернутися до народних депутатів, як представників обраною народом влади. За Конституцією Україна є парламентсько-президентською республікою, тому саме Верховна Рада несе відповідальність за все, що кається у країні.
Профспілки, як і більшість трудового народу, більш за все бентежить знецінення праці в країні, заморожування заробітних плат і пенсій, різке падіння життєвого рівня громадян, а також зростання тіньової економіки, коли людині стає невигідно працювати легально і вона шукає можливості заробити або в нелегальний спосіб, або виїхати на заробітки за кордон.

Також профспілковий керівник привернув увагу зібрання на те, що приховується реальний стан бідності в Україні, навмисно занижується розмір прожиткового мінімуму через що бідність в країні зросла більше ніж в двічі. Профспілки наполягають на тому, що при інфляції 172% люди мають отримати індексацію своїх доходів принаймні на такий саме розмір, однак з Уряду нам відповідають – грошей немає. Також несправедливо забирають у людей 15% заробленою ними пенсії, що є неприйнятним і має бути виправлено шляхом внесення відповідних законодавчих змін вже протягом цієї сесії.
 Профспілки переконані, що відкривати внутрішній антисоціальний фронт проти працівників – не на часі, - сказав С.Кондрюк, - тому вчора ми підписали разом зі своїми партнерами по СПО репрезентативних об’єднань профспілок і висунули Трудовий ультиматум Уряду та пропозиції до ВР стосовно першочергових законопроектів, які потрібно негайно ухвалити для полегшення життя трудівників та більшості громадян країни. Вчора керівництво парламенту та депутатських фракцій зустрічались з представниками профспілок і нам вдалося домовитись, що законопроекти, які мають покращити стан трудової людини, будуть розглянути вже на цій сесії.

Депутати не можуть відгороджуватись від трудових людей. Вважаю, що сьогоднішній мітинг також спонукає представників владних структур сісти за стіл переговорів, - було сказано на завершення виступу.

Під час мітингу пролунали виступи керівників ЦК всеукраїнських галузевих профспілок, Конфедерації вільних профспілок України, всеукраїнського профспілкового об’єднання «Єдність», народні депутати, представники трудових колективів.
Нагадаємо, що Профспілки України вимагають від влади:

1. Переглянути і встановити справедливі ціни на український газ і тарифи на комунальні послуги для населення.

2. Підвищити з 1 липня та 1 грудня 2015 року прожитковий мінімум, мінімальну заробітну плату на рівень фактичного прожиткового мінімуму, що вдвічі є вищим ніж офіційна величина.

3. Забезпечити до 1 липня 2015 року проведення індексації грошових доходів населення на рівень інфляції 2014-2015 років, створення передумов рентабельної та престижної заробітної плати для найманих працівників.

4. Повністю повернути заборгованість із заробітної плати та компенсації

працівникам за несвоєчасну оплату їх праці.

5. Забезпечити надійний державний контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, рішучих дій щодо подолання нелегальної зайнятості і «тіньової» виплати зарплати.

6. Законодавчого відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування працівників, оздоровлення дітей, внесення відповідних змін до бюджету Фонду соціального страхування.

7. Відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році.

8. Проведення ефективного соціального діалогу спрямованого на виконання Генеральної угоди.

Верховній Раді України професійні спілки пропонують невідкладно:

- скасувати оподаткування та обмеження виплати пенсій працюючим та іншим пенсіонерам, прийнявши законопроект (р.№2698);

- прийняти закон про індексацію заробітних плат, пенсій та інших грошових доходів населення (р.№2883);

- законодавчо закріпити об’єктивне встановлення справедливого прожиткового мінімуму, як базового соціального стандарту, прийнявши закон (р.№2238)

- відновити фінансування за рахунок коштів соціального страхування програм літнього оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування працюючих, підтримки санаторіїв-профілакторіїв підприємств та навчальних закладів, прийняти закон (р.№2245);

- скасувати рентну плату на газ для населення (законопроект р.№2835);

- прийняти закон про обов’язкове спрямування видобутого в Україні газу виключно на потреби домогосподарств та підприємств теплокомуненерго.