2015-06-26 11:59:14

Рада ФПУ підтримала застосування активних методів захисту соціально-економічних прав спілчан


Враховуючи зазначене, відповідно до ст. 33 Статуту Федерації профспілок України Рада ФПУ прийняла рішення скликати VII з’їзд ФПУ 24 березня 2016 року та провести його в м. Києві в приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок. Окреслила порядок денний, встановила представництво від членських організацій до нового складу Ради, затвердила норму представництва на з’їзді для всеукраїнських профспілок і профоб’єднань, вирішила інші організаційно-технічні питання пов’язані з підготовкою профспілкового форуму.

У контексті розгляду наступного питання про завдання ФПУ щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ і європейської інтеграції України, Голова ФПУ Григорій Осовий, зазначив, що «Ми зробили достатньо потужні кроки, перейшли на шлях боротьби. Результат певний ми маємо – як організація. Люди вже відчули результату нашої боротьби, але дуже важливо, що ми порадилися, що турбує людей і як нам діяти далі. Біля 100 тис. осіб, яких ми опитали, сказали, що ми все правильно робимо, і це вселяє в нас надію, що ми робимо корисну для людей справу. І друге – якщо не буде результату шляхом перемовин, то 41 відсоток з опитаних сказали, що треба переходити до масових акцій профспілок, і 25 відсотків одразу відзначили, що треба одразу переходити до страйків.
Наразі ми перебуваємо у фазі переходу від перемовин до колективних дій у формі страйкової боротьби. Це вперше в історії. Ми ще на національному рівні ніколи до таких дій не вдавались. Але це наша зброя, якої бояться безперечно. Це тиск, який призводить до того, що керівники парламентських фракцій сідають за стіл переговорів з профспілками. Вони теж – від народу і розуміють, яка «температура» сьогодні у суспільстві. Профспілки виконують цю притаманну їм функцію як захисної організації, і нам уже починають довіряти.

Стосовно результату: робота йде по багатьох каналах - колективний трудовий спір, робота з парламентом, урядом, в тому числі переговорний процес. І все це стікається, як кажуть в одну річечку, якій треба вирішити питання індексації зарплати, пенсій, профвнесків. 172 відсотки інфляції за період з грудня по травень цього року. А нуль – прибавки до зарплати і пенсії. Друге – ми поставили завдання по тарифах і цінах, і деякі зрушення вже є. По пенсійних питаннях – оподаткуванню і відчуженню 15 відсотків – 100-відсоткове є розуміння політичних сил. Уряд поки діє спротив, бо це мінус 2,3 млрд.грн. доходної частини Пенсійного фонду через ці відсотки. І соціальне страхування: всі фракцій проголосували за включення 5 законопроектів до розгляду – це великий позитив, але ще не кінцевий результат. Внести законопроект до сесійної зали парламенту – не означає його вирішити. Бо може бути супротив розгляду в профільних комітетах, і ще можуть депутати дати законопроектам негативну оцінку при доопрацюванні. Практично Комітет соціальної політики працює на відбій соціальних проектів, депутати «валять» соціальні законопроекти. Це факт.

Що ми можемо зробити на центральному рівні – це дотиснути проходження цих законопроектів на цій літній сесії, і ми це чітко заявили на зустрічі зі спікером параламенту В.Гройсманом. Ми попередили депутатів, щоб вони не створювали конфлікт і не переносили розгляд цих законопроектів на осінь, не зливали їх з розглядом політичних питань. Але ми розуміємо: наступний вівторок – засідання Ради Коаліції. Чи внесе вона до розгляду на порядок денний ці питання? Ні, не внесе, тому що комітети окрім одного ще їх не розглянули. В проекті до розгляду вони намічено поки що на четвер, 2 липня - проект 2245 – законопроект по соціальному страхуванню, чотирьох інших там немає. Тому потрібно блокування, пікетування Комітетів перед засіданнями.

Ми маємо показати свою силу і підштовхувати народних обранців до вирішення цих питань. У четвер, 2 липня під час розгляду законопроектів у парламенті, або в середу в комітетах депутати можуть розглянути і дати сигнал на розгляд цих законопроектів у четвер. Але якщо результату не буде, знову будемо широко інформувати всі членські організації, знову буде обговорення з профактивом, наступну естафету переймете ви – галузеві профспілки, первинні профспілкові організації. Це вступ в колективні трудові конфлікти, проходження порядку вирішення спорів і оголошення страйку, якщо до цього дійде.

Тобто на цьому етапі ресурсні можливості «центру» будуть вичерпані, тому потрібно буде «знизу» чинити відповідний тиск. Отака логіка і порядок наших наступних дій.

Про завдання ФПУ щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ і європейської інтеграції України на Раді ФПУ виступив заступник Голови ФПУ, керівник антикризового штабу Сергій Кондрюк (стенограма ВИСТУПУ).
В обговоренні взяли участь: голова Профспілки працівників АПК Ігор Сопелкін, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, Андрій Олійник - завідувач відділу правової роботи та соціального захисту Львівської обласної профспілки працівників охорони здоров’я, Петро Шевченко – голова Федерації профспілок Черкаської області, Василь Андреєв - голова Профспілки будівельників України, Олександр Яцунь - голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України,
Рада ФПУ підтримала рішення та дії керівництва і Президії ФПУ щодо застосування активних методів захисту соціально-економічних прав спілчан. Доручила керівництву ФПУ звернутися до Уряду з пропозиціями щодо скасування економічно і соціально не виважених урядових рішень, прийняття Державної програми сприяння зайнятості населення, цільової економічної програми розвитку промисловості аграрного сектора до 2020 р., внести до ВРУ і КМУ проекти нормативно-правових актів соціального захисту, формувати проект Держбюджету України на 2016 рік і прогноз на 2017-2018 рр. на базі основних державних соціальних гарантій. Рада також звернулася до парламенту і народних депутатів з пакетом законодавчих ініціатив соціального змісту.

Головним завданням для керівництва ФПУ, членських організацій Рада визначила – реалізацію вимог викладених у Трудовому ультиматумі профспілок до КМУ та результативного завершення переговорів з підготовки проекту Генугоди на новий терміном. Президії ФПУ – визначити план подальших дій профспілок залежно від результатів примирних процедур у ході врегулювання національного конфлікту з Урядом.

У ході засідання члени Ради ФПУ напрацювали профспілкову позицію з питань профспілкової власності та її використання в інтересах людини праці і суспільства. Дане питання презентував заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. З цього питання Рада ФПУ прийняла рішення затвердити Стратегію управління майном в інтересах людини праці.

Рада ФПУ прийняла звернення до органів влади і об’єднань організацій роботодавців у зв’язку з реформуванням системи соціального страхування та пенсійного забезпечення, затвердила звіт про виконання бюджету ФПУ за 2014 рік та бюджету на 2015 рік. І зробила заяву в зв’язку з підготовкою змін до Конституції Україні в частині відкритості для організацій громадянського суспільства і преси цього процесу.

            ПРЕС_СЛУЖБА ФПУ