2014-06-06 14:50:44

Соціальний діалог На цей раз – і закон, і компроміс

Є реальністю, що працівники заводу тривалий період оббивають пороги різних інстанцій, виходять на різні трибуни, одначе – наразі безрезультатно. Питання настільки обросло конфліктними та проблемними моментами, що традиційних в такому випадку засобів виявилося замало. Найперше через те, що немає порозуміння та доброї волі знайти компроміс між власниками акцій заводу, насамперед через небажання одного з акціонерів, власника найбільшої кількості акцій. Це при тому, що він відсторонений від обов’язків керівника підприємства у зв’язку з порушенням кримінальної справи. А заступник директора не має повноважень навіть здійснити реєстраційні дії по зміні КВЕДів підприємства. Таким чином підприємство фактично «зависло в повітрі». Колектив став заручником цих непорозумінь та амбіцій.

Тим часом саме підприємство є дуже важливим для області, має добротну матеріальну базу, унікальне обладнання, на якому можна б виробляти конкурентоздатну продукцію. У непростій ситуації чимало працівників, які віддали роботі на цьому підприємстві своє трудове життя, деяким через зупинку підприємства й несплату платежів не зараховується страховий стаж для призначення пенсії, не оплачуються листки непрацездатності тощо. Переплелося чимало і людських, і соціальних моментів. Про це неодноразово ставало зрозуміло під час засідання, в якому взяли участь кілька сторін соціального діалогу та запрошених: від органів влади - заступник начальника управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації – керівник секретаріату обласної тристоронньої соціально-економічної ради О.Гринів, начальник відділу політики зайнятості населення цього департаменту С.Шуляр, заступник начальника головного управління Міндоходів в області С.Томашівська, заступник директора виконавчої дирекції Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності О.Батрин, заступник начальника відділу ДВС Івано-Франківського міського управління юстиції О.Люклян, від сторони профспілок – перший заступник голови ради профспілок області В.Уєвич, начальник юридичного відділу ради профспілок області У.Гураль, голова обласної ради профспілки машинобудівників та приладобудівників Г.Дуда, голова профспілки ВАТ “Пресмаш” Г.Цівка, від сторони роботодавців - директор виконавчого апарату обласного об’єднання організацій роботодавців В.Скригунець, перший заступник голови правління ВАТ “Пресмаш” М.Бурак, начальник юридичного відділу ВАТ “Пресмаш” О.Соболик і начальник комерційного відділу ВАТ “Пресмаш” Н.Ярема.

В ході засідання детально проаналізовано заходи, що вже попередньо вживалися сторонами соціального діалогу з метою погашення боргів перед працівниками підприємства, а також деталізовано причини, які призвели до загострення ситуації на ВАТ “Пресмаш”.

Станом на 01 травня в структурі загального боргу по економічно активних підприємствах в області – 16.1 відс. припадає на ВАТ «Пресмаш». Ця сума складає 1456,8 тис.грн.

Попри те, що з початку 2014 року державним виконавцем ВДВС Івано-Франківського міського управління юстиції щодо стягнення заборгованості по заробітній платі з ВАТ «Пресмаш» виконано 156 виконавчих документів на суму 1396765 грн., фактично в залишку щодо примусового стягнення боргів з оплати праці нині перебуває 146 виконавчих документів на суму 507567 грн. Проте, ці виконавчі документи не зареєстровані в органах казначейства у зв’язку з відсутністю коштів на рахунку ВДВС в органах казначейства; постанова ж ВДВС від 20 листопада 2013 року щодо платіжних вимог про безспірне списання коштів для отримання працівниками допомоги з тимчасової втрати працездатності  не може бути виконана, бо суперечить вимогам  ст.21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності». Є чимало ще різних юридичних колізій, які не дозволяють сторонам конфлікту знайти консенсус.

Учасники засідання відмітили, що тільки консолідація зусиль усіх сторін соціального діалогу сприятиме остаточному вирішенню окреслених проблемних питань. Провівши різнобічну експертизу своїх можливостей, за підсумками засідання сторони домовились:

1. Підтримати ініціативу Сторони роботодавців щодо надання директором виконавчого апарату обласного об’єднання організацій роботодавців В.Скригунцем консультаційної допомоги ВАТ “Пресмаш” з метою порушення справи про банкрутство самим підприємством та відкриття процедури санації підприємства та призначення керуючим санацією керівника підприємства-боржника.

2. Запропонувати заступнику начальника головного управління Міндоходів в області С.Томашівській підготувати інформацію щодо перспектив порушення справи про банкрутство ВАТ “Пресмаш” відповідно до п.3 ст.10 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” за борговими зобов’язаннями по єдиному соціальному внеску.

3. Рекомендувати начальнику юридичного відділу ради профспілок області У.Гураль вивчити питання щодо можливості ініціювання порушення справи про банкрутство ВАТ “Пресмаш” прокурором згідно ч.1 ст.29 Господарського процесуального кодексу України.

4. Доручити керівнику секретаріату обласної тристоронньої соціально-економічної ради О.Гринів підготувати проект звернення до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо внесення змін до п.2 ст.41 Закону України “Про акціонерні товариства” щодо зменшення відсотків кворуму зареєстрованих акціонерів для визнання зборів легітимними, бо чимало неузгоджень беруть початок саме з цього моменту.

Через місяць робоча комісія продовжить свою роботу  і запропонує колективу «Пресмашу» остаточний алгоритм  дій.

 

Інформаційно-аналітичний відділ РПО