2015-12-16 11:59:18

МЕЛОДІЇ ДОБРОГО НАСТРОЮ

Ансамбль створений з ініціативи відомого маестро-віртуоза скрипаля Ярослава Бибика, який понад 30 років працює у філармонії. За цей час ніжні мелодії його скрипки багаторазово захоплювали серця слухачів своїм неперевершеним виконанням.

Зрештою, пан Ярослав вирішив реалізувати амбітну мрію – створити ансамбль народної музики, тож згуртував для цього неординарних особистостей, професіоналів. Ними виявились: кларнетист Ярослав Турянський, сопілкар Василь Дмитерчук, акордионіст Іван Магас, ударник Роман Мельник, контрабасист Зеновій Магдій, скрипалька Ірина Климбус, цимбаліст Костянтин Борух, талановита вокалістка Оксана Кричко.

Та, звичайно, першою скрипкою в ансамблі залишився Ярослав Бибик.

До того ж, йому, як художньому керівнику, довелося займатися також аранжуванням музичних творів, що було не простою справою.

Немало питань виникло при доборі репертуару. Не можна було ігнорувати класичну музику, яка є фундаментом будь-якого інструментального колективу, і, безперечно, дбати про популяризацію саме народних мелодій. Зрештою, це сприяло тому, що репертуар ансамблю виявився різноплановим.

Головне що вдалося досягти  – злагодженого звучання всіх інструментів.

Ансамбль здійснив обробку пісень А. Кос-Анатольського, адже творча спадщина цього композитора близька по духу Я. Бибику. З натхненням «Бревіс» працював над підготовкою концертної програми з популярних творів В. Івасюка, які одержали нове звучання. Художній керівник повсякчас шукав родзинку в репертуарі колективу, того, що було б властиве лише «Бревісу». Тут проявилися здібності Я. Бибика як композитора. Він створив музичний твір «Гори димлять», в основі якого покладені фрагменти карпатського мелосу.

До речі, мелодії народів карпатського краю: українців, словаків, румунів, об’єднали увесь творчий доробок ансамблю.

«Бревіс» з успіхом виступає на відповідальних міських та обласних урочистостях, зокрема, при відзначенні державних свят, органічно доповнюючи програму концертів. А ще учасники ансамблю проводять лекції-концерти, тематичні вечори для студентської та шкільної молоді.

Концертні маршрути «Бревіса» перетнули межі Івано-Франківщини та України:, за 5 років свого існування ансамбль встиг побувати в Польщі, Румунії, Сербії, Німеччині. Всюди його виступи знаходили успіх у глядачів, мелодії Карпат хвилювали їх до глибини душі. Можна не мати сумніву що 2016 рік принесе нові творчі здобутки колективу ансамблю «Бревіс». Він цього справді вартий.

                                                                         Л.ЗОРІНА

                                                                     О.ШЕРЕМЕТ