2015-12-21 09:35:42

АСАМБЛЕЯ. Підвищувати роль громадськості у виконанні Угоди про асоціацію Україна - ЄС

Федерацію профспілок України та іі членські організації представляли Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, керівники всеукраїнських галузевих профспілок. Головна мета зборів - проаналізувати підсумки першого року виконання Угоди про асоціацію, роль при цьому соціального діалогу. Підкреслювалось, що тут немає трибуни для популістських заяв, тут є платформа для серйозної та конкретної роботи з метою підвищення ефективності процесу євроінтеграції. Зазначалось, що особливу роль у цьому процесі мають відігравати саме громадські організації.

Про перші підсумки роботи Платформи, завдання, що стоять перед її учасниками проінформували Співголова ПГС з української сторони Олександр Сушко та Співголова ПГС зі сторони ЄС Альфредас Йонушка. Було наголошено на тому, що учасники двосторонній Платформи зустрілися зараз, підготувавши свій огляд процесу виконання Угоди про асоціацію, а також два тематичні звіти: по-перше, про стан реформування енергетичного сектору, по-друге, про верховенство права та антикорупційну політику – як обрані пріоритетні теми для ЄС та України. Особливу увагу було приділено питанням покращення інвестиційного клімату, а також соціальному компоненту трансформацій.

Виступаючі на засіданні, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що вже наступив той відповідальний момент, коли «ми вже повинні брати на себе певну відповідальність за ту інституцію, яку ми сформуємо сьогодні». Він підкреслив, що ця відповідальність дуже велика, тому що масштаб реформ, яких потребує країна, вимагає з боку громадянського суспільства надзвичайно посиленого моніторингу за тим, що відбувається в різних сферах життя України, а також прозорості, підконтрольності та підзвітності дій влади по проведенню реформ у громадянському суспільстві. «Ми маємо не просто говорити про реформи та імплементацію відповідних параграфів та статей Угоди про асоціацію, але й виступати опонентами, дискутантами в процесі проведення таких реформ, - наголосив Голова ФПУ. – Ми маємо виробляти альтернативні бачення та пропозиції, які б відповідали змісту, духу і сприйняттю самим громадянським суспільством нашої користі та відповідальності для цього суспільства».

Було також проведено процес обрання другого складу Платформи. Зазначимо, що представниками профспілкової сторони ще раніше було обрано Голову ФПУ Григорія Осового, Голову КВПУ Михайла Волинця та Голову Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України В’ячеслава Роя. Підкреслювалось, що необхідно працювати над тим, щоб залучити до роботи найактивніші та найбільш віддані сили, всі зацікавлені організації громадянського суспільства, що прагнуть зробити свій внесок в імплементацію Угоди про асоціацію. Пролунав заклик до співпраці в рамках Угоди про асоціацію до Ради асоціації, Комітету асоціації та Парламентського комітету асоціації, а також Урядового офісу з питань європейської інтеграції та інших відповідальних структур в ЄС та Україні з метою налагодження справжнього партнерства з Платформою для того, щоб мати можливість скористатися кращими експертними ресурсами громадянського суспільства, залучати точки зору різних соціальних груп та забезпечити прозорий і відкритий до участі заінтересованих сторін процес імплементації відповідно до принципів та цінностей ЄС.

Про роль соціального діалогу у цьому процесі говорили Голова Української частини Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС, народний депутат України Остап Семерак, Представник сторони роботодавців в УС ПГС Родіон Колишко та інші.

Виступаючі підкреслювали: політична позиція Української сторони Платформи полягає в принциповій підтримці ідеї повноцінної європейської перспективи для України відповідно до Статті 49 Договору про Європейський Союз, переконанні, що тільки зробивши євроінтеграційні реформи завданням всього суспільства, ми перетворимо на реальність повноцінну європейську перспективу для України. З цієї точки зору участь громадськості у виконанні Угоди про асоціацію буде водночас тестом на зрілість українського політичного процесу та механізмом для пришвидшення реформ.

                                                                   Прес-центр ФПУ