2015-12-25 10:24:31

Держслужбовці в очікуванні змін. Аби - на краще

     Члени обкому профспілки до початку роботи пленуму провели засідання профільних комісій, на яких розглянули попередньо матеріали, що вносилися на пленум. Опріч цього на комісіях обговорено ряд важливих питань, що стосуються профспілкової діяльності.

            Зокрема, на комісії обкому профспілки з питань організаційно- інформаційної роботи та навчання профактиву, де головою є Оксана Кецмур – головний спеціаліст виконавчого комітету Болехівської міської ради, голова міськкому профспілки, розглядалось питання «Про стан організаційної роботи, ведення діловодства, оформлення матеріалів звітно-виборних зборів і конференцій  у районних, міських організаціях профспілки, первинних профорганізаціях обласного центру   відповідно до Статуту профспілки працівників держустанов», з якого доповідав  Михайло Мельник – завідувач відділу організаційно-масової роботи обкому профспілки. Комісія своїм рішенням рекомендувала організаціям профспілки особливо провести роботу щодо приведення реєстраційних документів у відповідність  вимог Закону України «Про внесення        змін до Закону України «Про  державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських об”єднань» (№ 816-УІІІ, 24.11.2015.).

            Комісія з питань культурно-масової, оздоровчої та спортивної роботи обкому профспілки            заслухала роботу первинної організації профспілки обласної державної адміністрації по виконанню умов колдоговору з питань культурно-масової, оздоровчої та спортивної  роботи, про що доповідала Ірина Орищенко – голова профкому. Профкому обласної державної адміністрації рекомендовано здійснити конкретні організаційні заходи щодо завершення розроблення та прийняття на зборах трудового колективу колдоговору, особливу увагу при цьому приділити умовам з проведення  культурно-масової, оздоровчої та спортивної  роботи. При цьому передбачити відрахування адміністрацією установи профорганізації не менше 0.3 відсотка  фонду оплати праці на культурно-масову,  фізкультурну та оздоровчу роботу відповідно до статті 44 Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності».

                       А на засіданні комісії обкому профспілки з соціально-економічного захисту, охорони праці та правової роботи йшла мова про стан укладення та  виконання  колективних договорів в області.

            Відбулися також засідання ревізійної та мандатної комісій обласної організації профспілки.                                          

            На пленарному засіданні обкому профспілки розглянуто питання «Про  УІІ з’їзд профспілки працівників державних установ України та завдання організацій профспілки області по виконанню його рішень», з якого доповідала Ніна Гушпіт - голова обкому   профспілки. В обговорені питання взяли участь Ульванська Ярослава Степанівна - начальник управління праці - заступник директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації, член президії обкому профспілки, Онищук Світлана Василівна -начальник міжрегіонального управління Нацдерслужби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях, член мандатної комісії обласної організації профспілки, Качур Ганна Мирославівна - заступник директора Департаменту фінансів облдержадміністрації,

член президії обкому профспілки,  Рашкевич Тарас-Дмитро Теодорович – голова  Богородчанського райкому профспілки, член обкому профспілки та інші.

Пленум обласного комітету профспілки зазначив, що виборні органи профспілки намагаються здійснювати свою діяльність відповідно до законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про соціальний діалог в Україні», Статуту та Програми дій Профспілки працівників державних установ України, принципово та наполегливо відстоювати права членів профспілки на працю, її гідну оплату, охорону здоров’я та інші соціальні гарантії.

            Разом з тим пленум обкому профспілки відзначив, що  територіальними комітетами профспілки, первинними профорганізаціями не повною мірою використовуються права, надані законами України щодо захисту прав та інтересів працівників. Із прийняттям нового закону про державну службу і надалі проблемним залишається питання низької заробітної плати державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування.

            Вирішено поліпшити контроль за умовами і розміром оплати праці працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, державних установ, вживати заходи щодо усунення випадків недофінансування коштів при запровадженні нових нормативів,  заборгованості з виплат заробітної плати, оперативно скеровувати ЦК профспілки державних установ України, Кабінету Міністрів  України відповідну інформацію.

            Передбачено підготувати звернення до Верховної Ради України, Президента України про вжиття термінових заходів з підвищення рівня оплати праці працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та  встановлення з 1 січня 2016 року розміру прожиткового мінімуму на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму за розрахунками Мінсоцполітики, відновлення санаторно-курортного   лікування працівників та оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду соціального страхування, перегляду умов пенсійного забезпечення тощо.

            Пленум обласного комітету профспілки підтримав:

            рішення VІІ з’їзду Профспілки працівників державних установ України щодо звернення ЦК профспілки до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Президента України про вжиття термінових заходів з підвищення рівня оплати праці працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та звернення від імені з’їзду до Президента України з вимогою виступити із законодавчою ініціативою  ратифікації Верховною Радою України Конвенції про захист права на організацію та процедури визначення умов зайнятості на державній службі № 151 Міжнародної організації праці;

            Резолюцію учасників Всеукраїнських зборів голів первинних профорганізацій в м. Києві від 30.11.2015 року, які виступили  за суспільно необхідні та соціально відповідальні реформи,  порушили конкретні вимоги до Президента України, Уряду, Верховної Ради України;

            вимоги учасників акції протесту представників Федерації профспілок України та її членських організацій від 17 грудня 2015 року під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України восьмого скликання.

            Пленум розглянув також питання «Про Регламент обласного комітету профспілки», «Про Положення про Статус члена  обласного комітету  профспілки».

            З розглянутих питань на пленумі обкому профспілки прийняті відповідні постанови.