2016-01-18 10:08:51

ПСЕВДОРЕФОРМА ЗНИЩУЄ ПРОФТЕХОСВІТУ

Очевидно, що така псевдо реформа остаточно знищить професійно-технічну освіту. Адже міста обласного значення не мають фінансових можливостей утримувати ці заклади.

Така проблема, наприклад, вже виникла в м. Бурштин з торговельно-економічним коледжем Київського національного торгово-економічного університету, який готує 75 відсотків фахівців робітничих професій, а іншу частину – фахівців з вищою профільною освітою, що є прикладом навчального закладу європейського зразка.

Загроза ліквідації навчального закладу в місті викликала соціальну напругу як в трудовому колективі, так і  серед учнів, студентів та їх батьків. Профспілковим комітетом були організовані збори, де обговорено ситуацію. Було прийнято рішення всім колективом та зацікавленою громадськістю прийти на сесію міської ради, де буде вирішуватися доля закладу. Також – направити Листи-звернення до обласної Ради, облдержадміністрації, Міністерства фінансів, Міністерства освіти і науки, Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про державний бюджет на 2016 рік» в частині передачі повноважень обласним радам здійснювати фінансування діяльності ПТУ, коледжів, технікумів, які здійснюють  підготовку робітничих кадрів.

14 січня 2016 року відбулася сесія міської ради м. Бурштин з порядком денним – «Про внесення змін до бюджету на 2016 рік» в м. Бурштин.  В результаті непростих переговорів, мер міста Роксолана Джура та депутатський корпус з розумінням віднеслися до проблеми та віднайшли кошти на фінансування коледжу у першому кварталі.  В той же час створено комісію з підготовки матеріалів задля порушення відповідного клопотання перед керівництвом держави щодо врегулювання проблемного питання.

 Ми просимо підтримки в первинних профспілкових організаціях, обласних Рад та Федерації профспілок України , ЦК «Укрелектрофпрофспілки» з вирішення порушеного питання.

 В.ГРИНЬКІВ, голова  обласної ради профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості