2016-01-28 16:14:59

ПРОФСПІЛКИ ПРИКАРПАТТЯ ГОТОВІ СТРАЙКУВАТИ

         Голови обласних організацій профспілок - працівників енергетики та електротехнічної промисловості Василь Гриньків, працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Зеновій Павлишин ,працівників харчової та переробної промисловості Надія Бурлака, міської профспілки працівників освіти і науки Назар Дем’янчук…на прикладах наслідків так званих «реформ» показали знищення виробництва, рейдерські напади на підприємства, які ще працюють, приниження гідності освітян, держслужбовців, неприпустиме становище лікарень, де дітей мають нагодувати за 9 грн. , а вилікувати - за 15 грн. в день, повсюдну оптимізацію і реальну відсутність робочих місць для викинених на вулицю людей; а загалом – розпач людей, жодних перспектив для молоді…

         За підсумками 2015 року рівень бідності населення в Україні зріс до 32% та стає майже тотальним. Ми стали «країною субсидій», де гроші з державного бюджету перекладаються в кишені олігархів.

        Внаслідок  політики дешевої робочої сили 55 відсотків працівників Прикарпаття торік отримали заробітну плату, нижчу за розмір фактичного прожиткового мінімуму.

            Учасники  засідання Ради профспілок Івано-Франківської області заявили про готовність взяти участь в акціях протесту, приурочених до Дня соціальної справедливості в м.Києві та в м.Івано-Франківську.

    В прийнятій Постанові  учасники засідання звернулися до Верховної Ради України з вимогою відправити у відставку Прем’єр-Міністра України А.П.Яценюка і весь очолюваний ним Уряд за здійснення антисоціальної політики, порушення міжнародного та українського трудового законодавства. Направлено також Звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою розпочати повноцінний соціальний діалог з профспілками, зупинити наступ на право профспілок володіти майном, яке перебуває у їх власності на законних підставах. Підготувати та схвалити Національну програму престижності праці в Україні, відновити за рахунок коштів соціального страхування часткове фінансування лікування застрахованих осіб і членів їхніх сімей у санаторно-курортних закладах. Своїм окремим Зверненням профспілки Прикарпаття стали також на захист системи профтехосвіти, яка, позбавлена фінансування і опинилася  перед знищенням.

У зв’язку з невиконанням Урядом Резолюції учасників Всеукраїнських зборів голів первинних профспілкових організацій від 30.11.2015 р. учасники засідання Ради рекомендували Президії ФПУ організувати протестні акції профспілок в м.Києві та на місцях. Розпочати підготовку до проведення Національного страйку.

              На засіданні Ради профспілок області також підбиті підсумки виконання Територіальної угоди за 2013-2015 роки та схвалено проект Територіальної угоди на 2016 рік між облдержадміністрацією, обласною радою, обласним об’єднанням організацій роботодавців та Радою профспілок Івано-Франківської області. Положення цього документу спрямовані на поліпшення соціального захисту мешканців Прикарпаття.

  Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області