2016-03-14 11:44:16

ХРЕСТОВИЙ ПОХІД ПРОТИ "УКРНАФТИ"

Незважаючи на переважаючу частку державних акцій (50%+1), діяльність товариства довгі роки провадилася аж ніяк не в інтересах держави.

Як свідчать численні і досі не спростовані публікації в ЗМІ, депутатські і журналістські розслідування – з ПАТ «Укрнафта» систематично вимивалися кошти на користь декількох приватних акціонерів та на «підгодовування» тих, хто ці процеси забезпечував. Ці неподобства, що межують із злочинами, стали відомі для широкого загалу.

Суспільство обурене вражаючими фактами про суми незаконних додаткових бонусів попередньому керівництву товариства за обман держави; штучно створену  багатомільярдну, начебто фіктивну, дебіторську заборгованість; вчинення перешкод для діяльності ревізійної комісії; протиправну і ледве не зловмисну несплату податків, кожен з яких за українським законодавством є якщо не корупційним діянням, то кримінальним злочином. Однак, до відповідальності нікого не притягнуто, що свідчить або про надуманість звинувачень до керівництва ПАТ «Укрнафта», або про імітацію антидержавницької діяльності владних структур.

В той же час замовчується те, що Держава в особі численних регулюючих, контролюючих, виконавчих та законодавчих органів жодних перешкод розграбуванню своєї власності не чинила.

Більше того, байдуже спостерігала, як гине вітчизняний нафтовидобуток, розбазарюється фонд найперспективніших свердловин та родовищ і т.д. і т.п.

Всупереч законодавству, в жодному Держбюджеті за останні 25 років навіть не передбачалося (не те щоб фактично виконувалося) фінансування пошуково-розвідувального буріння. Це призвело до втрати колись найпотужнішого на пострадянському просторі трудового потенціалу бурильників та спричинило хронічне падіння видобутку української нафти.

Поодинокі парламентські слухання проблем нафтогазового комплексу, як правило, перетворювалися на забалакування цих проблем.

Проте захмарну ренту, яка за образним висловом відомого газовидобувника: «навіть наркобізнес зробить збитковим», – нинішні парламентарі прийняли на «ура!».

А як з позицій міжнародного законодавства оцінити «експропріацію» державою в особі НАК «Нафтогаз України» більше 10 млрд.м3  газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», бо український суд незаконність такої оборудки вже визнав?

Що із вищезазначеного: непомірні «прихватівські» апетити групи міноритарних акціонерів чи потурання та бездіяльність органів державної влади,  запустило термоядерну реакцію мародерства, завдяки якому «Укрнафта» банкрутує – питання риторичне.

Жахливість ситуації полягає в тому, що в боротьбі за «Укрнафту» нинішні органи державної влади обрали шлях її знищення. Бо саме цим завершиться нещодавно розпочатий Державною службою геології та надр за дорученням Кабміну процес призупинення дії ліцензій, які лежать в основі діяльності товариства.

До яких наслідків це може призвести, показала вже перша зупинка Юр’ївського родовища. Без газопостачання в розпал зими опинилися тисячі сімей. Ще гірші очікування тягне за собою зупинка родовищ Західного регіону. Внаслідок розбалансування системи підтримки пластового тиску будуть непоправно втрачені Долинські та Надвірнянські нафтові райони. Борислав же, по причині високої загазованості, просто перетвориться на «порохову бочку».

До речі, про вибухонебезпечну ситуацію у зв’язку із закриттям Битків-Бабченського родовища, на Вашу адресу та на адресу всіх держорганізацій, які мають хоч якусь причетність до енерго- та екобезпеки, вже було направлено звернення трудового колективу НГВУ «Надвірнанафтогаз», підтримане головою Івано-Франківської ОДА.

На жаль, від всіх цих звернень найвищі інстанції «відмахнулися» відписками в кращих традиціях часів банди Януковича.

На додаток до попередніх застережень повідомляємо, що з серпня 2015 р. у селищах Пасічна та Битків (Надвірнянський р-н Івано-Франківської області), ситуацію в яких спеціалісти НГВУ моніторять за власною ініціативою,  спостерігається значне перевищення допустимих меж загазованості.

Мешканці цього району добре пам’ятають трагічний вибух газу із численними людськими жертвами 1968 року. Їх, на відміну від «глухих» можновладців переконувати не доведеться.

Невже для того, щоб бути почутими владою, нафтовикам доведеться виводити на вулиці охоплених панікою мешканців або чекати нових вибухів газу?

Навіть Міненерговугілля, яке підкреслено відсторонюється від проблем з ПАТ «Укрнафта», і те заявило, що такі заходи, як скасування або видача спецдозволів на користування надрами для видобутку вуглеводнів, має здійснювати профільне Міністерство, а не Міністерство екології. До речі, така ж вимога, за словами Міністра, зафіксована і у торішньому рішенні Ради національної безпеки і оборони України.

Однак, ініціатори «хрестового походу» на «Укрнафту» навіть не задумуються, що заручниками їх маніакальної боротьби з одіозним олігархом, найбільш відомим акціонером товариства, стає вже не тільки багатотисячний колектив, але й увесь народ України. Бо, ледве послабивши газовий «зашморг» країни-агресора, завтра ми підсядемо на нафтову «голку» свого північного сусіда.

А може саме ця мета і є прихованим підґрунтям безглуздих з точки зору правил бізнесу нападок держави на Укрнафту? Бо хто ж у повному розумі ріже гілку, на якій сидить?

 

Шановний Петре Олексійовичу!

 

Працівники ПАТ «Укрнафта» своєю нелегкою працею та відданістю ідеалам Незалежної України вибороли право говорити із Своїм Президентом відкрито.

Бо у попередні роки трудовий колектив десятки разів по черзі звертався до усіх очільників держави, усіх Прем’єр-Міністрів, депутатів всіх рівнів та скликань, прокурорів та інспекторів з вимогами, зверненнями, скаргами на укрнафтівський «дерибан», який чинився з їх мовчазної згоди. Повідомляли про відчуження свердловин, втрату родовищ, виведення активів, нафтові аукціони за заниженими цінами, замовні тендери – за завищеними.

Всі ці повідомлення були проігноровані. Невже і Ви, Президент, державне кермо якому було вручене Майданом, – також відмахнетеся від проблеми вітчизняного нафтовидобутку?

Сподіваємось, що цього не станеться.

Просимо:

  1. Негайно припинити непродуману, нефахову, нищівну та злочинну практику відкликання спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку вуглеводнів та поновлення експлуатації вже зупинених Битків-Бабченського, Юр’ївського, Голубівського та Лопушнянського родовищ.
  2. Ініціювати зниження рентної плати на видобуток нафти, яка при падінні світових цін на нафту, робить її збитковою для українських нафтовидобувників.
  3. Притягнути до відповідальності всіх осіб, з вини яких ПАТ «Укрнафта» опинилась в катастрофічному стані та завдала шкоди інтересам Держави.
  4. З метою встановлення реального контролю за діяльністю ПАТ «Укрнафта» зініціювати звернення держави Україна, як найбільшого акціонера ПАТ «Укрнафта», до Лондонського суду міжнародного арбітражу з позовом про відміну дискримінаційних для держави положень Статуту ПАТ «Укрнафта».
  5.  Виконати рішення РНБО про передачу функції видачі спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку вуглеводнів Міненерговугіллю.
  6. Запропонувати міноритаріям конструктивний діалог та співпрацю по виведенню ПАТ «Укрнафта» із кризи та погашення взаємних боргів.

Якщо переговорний процес не дасть реальних результатів, - ініціювати зміну законодавства та реприватизацію ПАТ «Укрнафта».

Віримо, що за Вашої підтримки переможе здоровий глузд і надра слугуватимуть Українській Державі та її громадянам.