2016-04-19 10:01:34

В ПОШУКАХ ВИХОДУ З ГЛУХОГО КУТА

Доповідачі, учасники пленуму порушували важливі, невирішені проблеми, що постали перед працівниками галузі, яка забезпечує життєдіяльність підприємств і  організацій, населення краю.

Ці проблеми виникають внаслідок непродуманих дій Верховної Ради, Уряду України. Так, в реалізації на практиці багато питань викликає Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». В законі йдеться про реорганізацію житлово-експлуатаційних  структур, що може призвести до значного скорочення трудівників, які тут працюють, поширення безробіття.

Федерація профспілок України, ЦК галузевої профспілки звернулися до Голови Верховної Ради  України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо відтермінування  примусового призначення виконавчими органами управителів багатоквартирних будинків. Є сподівання на позитивне рішення цього питання.

 Вистачає проблем і на місцевому рівні, які потребують втручання профспілок. Так, несвоєчасне відшкодування з бюджету розрахунків з підприємствами галузі за надані послуги, субвенції та субсидії за обслуговування пільгових категорій населення вкрай ускладнює становище трудових колективів галузі. Наприклад, станом на 1 січня 2016 року заборгованість з державного бюджету по теплоенергетичних, водо-каналізаційних та житлово-експлуатаційних підприємствах складала 22,2 млн.грн. За перший квартал ц.р. ці борги були погашені лише частково.

Велику стурбованість викликає невідповідність зарплат нормам Галузевої угоди. На комунальних підприємствах «Галич-Водоканал», «Тлумач-Водоканал», «Калуш-Міськсвітло» працівникам недораховують по 300-500 грн. щомісяця.

І все ж, дії профспілки  проносять відрадні наслідки. Так, після напружених переговорів в КП «Рогатин-Водоканал» та КП «Водгосп» м.Рожнятова затверджені штатні розписи і зроблені перерахунки зарплат, згідно норм Галузевої угоди. Такого ж результату вдалося досягнути трудівникам КП «Житловик» з м. Бурштина.

Прийнята учасниками пленуму постанова спрямовує керівників виборних профспілкових органів наполегливо домагатися вирішення проблем, які впливають на рівень соціально-економічного захисту членів профспілки. З цією метою необхідно проводити моніторинг відшкодування державним бюджетом підприємствам житлово-комунального господарства та міського електротранспорту коштів по комунальних субсидіях і пільгах, які призначені для населення.

Постанова рекомендує здійснювати  конкретні заходи з охорони праці та створювати належні санітарно-побутові умови, а також поліпшити проведення культурно-масових, спортивних та оздоровчо -відпочинкових заходів, як важливих елементів мотивацій профспілкового членства.

В роботі пленуму взяв участь голова Ради профспілок області Ігор Басюк.

 О.ШЕРЕМЕТ