2014-06-17 10:49:22

Жінка з українського села. Невже це вирок?

З метою об’єднання зусиль та активізації роботи виборних органів профспілки з органами місцевого самоврядування щодо захисту соціально-економічних і трудових прав працівників АПК і сільських  жінок,  на засідання були запрошені також представники Всеукраїнської асоціації голів сільських і селищних рад з різних регіонів України.Відкрили засідання Надія Бурлака, голова Жіночого комітету профспілки працівників агропромислового комплексу України, Ігор Сопелкін, голова ЦК Профспілки  та Вадим Івченко, заступник голови Всеукраїнської асоціації голів сільських і селищних рад.

З доповіддю по основному питанню виступила голова Жіночого комітету Профспілки Надія Бурлака. Основними акцентами доповіді були - про непросте становище сільської жінки, замовчування проблем,суттєві гендерні перекоси, обмежений доступ до інформаційних, фінансових,комунікаційних,освітніх ресурсів, низький рівень медичного і побутового обслуговування. Жінкам важко вирішити питання працевлаштування, вони часто працюють у важких немеханізованих умовах ,заробляють менше від чоловіків. На селі, в основному неформальна зайнятість, що не створює перспективи для отримання у майбутньому належного пенсійного забезпечення та інших соціальних гарантій. Між тим, в сільській місцевості проживає понад 8 мільйонів жінок, значна частина їх знаходяться далеко за межею бідності. Спільна робота Профспілки, сільської ради як органу місцевого самоврядування і держави могли би допомогти налагодити діалог між жінками і владою для покращення їх становища.

            Впродовж двох днів вдалося обговорити ряд важливих проблем, що стосуються становища жінок у різних секторах економіки України і зокрема сільських жінок, перспективи їх зайнятості, оплати праці, соціального забезпечення і безпеки на виробництві та в побуті.

Важливою темою для обговорення були також продовольча безпека України сьогодні, право на продовольство і соціальна інфраструктура села, дефіцит гідної зайнятості та необхідність відновлення комплексного сільськогосподарського виробництва. Окремо підкреслена була  роль і перспективи профспілки у цих процесах.

            Відбулося також спільне засідання з Асоціацією голів сільських і селищних рад щодо ролі жінок,захисту їх інтересів через  взаємодію органів місцевої влади в сільській місцевості України, розвиток занятості і відновлення соціальної інфраструктури на селі. Практичним досвідом роботи поділився голова Івано-Франківської обласної асоціації голів сільських і селищних рад Іван Мосюк.

           В рамках проведення заходу  було висловлена низка  важливих пропозицій та ініціатив щодо подальшої стратегії Профспілки і спільної роботи з органами місцевого самоврядування в умовах децентралізації економіки України. 24-25 червня цього року на засіданні президії ЦК профспілки працівників АПК України буде затверджено підсумковий документ з обговорюваних питань.

                                                                       Надія Бурлака, голова Жіночого комітету   профспілки працівників 

                                                                        агропромислового комплексу України.