2016-08-19 14:32:45

Соціальній напрузі – соціальний діалог

Свою позицію щодо даного питання влада Прикарпаття висловила ще 26 травня ц. р. на п’ятій сесії Івано-Франківської облради. Депутати прийняли Звернення до органів центральної влади, де заявили про свою категоричну незгоду з рішенням Уряду щодо підвищення цін на природний газ для населення та виробників теплової енергії.

Як зазначалося на засіданні, життєвий рівень населення Прикарпаття впродовж 2014-2016 років погіршився в кілька разів. До цього призвели непрофесійні дії Уряду Яценюка, непідтримка депутатів Парламенту і мовчазна згода Президента України. Жевріла надія, що з призначенням В. Гройсмана новим Прем’єр-міністром ситуація зміниться на краще. Втім, ці сподівання розвіялися із прийняттям Кабміном 27 квітня ц. р. відповідної постанови, якою з 01.05.2016 року встановлено ціну на газ для населення на «ринковому» рівні – 6879 гривень за 1000 м3 та скасовано норму споживання населенням газу за пільговою ціною 3600 гривень за 1000 м3 при обсязі споживання до 1200 м3 в опалювальний період. Підвищення ціни на природний газ спровокувало прийняття кілька днів потому рішення НКРЕКП щодо підвищення прогнозованих рівнів тарифів на опалення та гарячу воду від 1,8 до 2,2 разів та, як наслідок, спричинило подальше підвищення цін і тарифів на інші товари й послуги та зростання рівня інфляції понад передбачені Державним бюджетом на 2016 рік.

Такі дії влади вже в червні-липні зумовили різке зниження купівельної спроможності населення, про що свідчить скорочення споживання основних видів продуктів харчування: м’яса, молока, риби. За розрахунками Федерації профспілок України, підвищення цін і тарифів цьогоріч призведе до зростання витрат населення на життєво необхідні товари і послуги як мінімум у 1,4 рази. І це при тому, що соціальні стандарти – мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, пенсії, стипендії – заморожені, а їх фактична вартість різко знижується. Чинна державна тарифна політика зробила комунальні послуги фінансово недоступними для 50 % населення України, а система субсидій, окрім того, що спрямована на відмивання грошей у людей, знижує рівень платоспроможності українців та попит на інші товари й послуги. Це, в свою чергу, призводить до руйнування малого й середнього бізнесу, а в підсумку – до скорочення робочих місць.

Чи за такий «європейський вибір» народ України вийшов на Революцію гідності, понісши величезні втрати?

Голова Ради профспілок області Ігор Басюк слушно зауважив, що питання, винесене на обговорення ІФОТСЕР, є вкрай актуальним не тільки для сторін соціального діалогу, але й для всього населення області. «За останніми даними, нині половина населення Івано-Франківщини оформила житлові субсидії, а з початком опалювального сезону прогнозується, що їх отримуватимуть практично всі мешканці краю. Іншими словами, люди перейдуть у категорію найбільш соціально незахищених, бідних. Це, власне, і викликає величезне невдоволення населення, зокрема і нас як соціальних партнерів. Ми категорично проти, аби працююча людина була бідною. Йти шляхом зубожіння народу – неприпустимо», – наголосив у своїй доповіді І. Басюк.

Однією з першопричин високих тарифів є застій у виробництві. Про це заявив голова обласної ради профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості Василь Гриньків. «В області спостерігається стагнація виробництва. Люди не зайняті роботою, а тому не мають належного рівня заробітної плати. На наші звернення з вищих ешелонів влади відписують, що ми повинні жити «за європейськими стандартами». А де «європейські стандарти» заробітної плати? Тож обласна влада має підтримувати рівень промисловості, тим самим створюючи нові робочі місця», – відзначив В. Гриньків.

Позицію профспілок підтримала й сторона роботодавців. Головний лікар Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Любомир Малофій зауважив: «Звернення і рішення ми підтримуємо однозначно. Адже це вже дійшло до критичного рівня. Галузям, скажімо, охорони здоров’я чи освіти загрожує знищення: закриваються школи, ФАПи, амбулаторії. Не можна так знущатися над своїм народом. Тому ми попереджуємо владу – більше терпіти не будемо. Якщо не візьмуть до уваги всі наші вимоги, не буде прямого діалогу з владою, ми залишаємо за собою право загальнонаціонального страйку. Від прохань і вимог перейдемо до конкретних дій у рамках чинного законодавства, щоби захистити наших працівників».

Отож, Івано-Франківська обласна тристороння соціально-економічна рада вважає встановлення ціни на газ економічно необґрунтованим, таким, що не відповідає інтересам українського народу і веде до руйнації економіки України, зростання соціальної напруги.

Іншим питанням порядку денного було про ситуацію щодо фінансування оплати праці працівників бюджетних галузей області, в т. ч. державних службовців.

Сторони соціального діалогу області стурбовані ситуацією з фінансуванням оплати праці працівників бюджетних галузей. Критично не вистачає коштів на оплату праці працівникам освіти і науки, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, державних установ до кінця 2016 року. Скажімо, коштів на оплату праці працівникам закладів охорони здоров’я області вистачить лише на 10-11 місяців поточного року, тому для забезпечення галузі фондом оплати праці потрібно збільшити обсяг медичної  субвенції на 123 млн. гривень. Дефіцит обсягів освітньої субвенції до кінця року складає 168 млн. гривень. На фінансування оплати праці працівників закладів культури, що фінансуються з бюджету, не вистачає 19 млн. гривень. Є потреба в додаткових коштах на фінансування професійно-технічних навчальних закладів, на імплементацію закону України «Про державну службу».

Заслухавши та обговоривши інформацію Сторін та учасників засідання, обласна тристороння соціально-економічна рада за підсумками обговорень питань порядку денного напрацювала низку рішень, де, серед іншого, вимагається відмінити дію постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 315; встановити розмір мінімальної заробітної плати і пенсій не нижче реального прожиткового мінімуму; запровадити надання адресної грошової допомоги найбільш незахищеним категоріям населення; з метою стимулювання скорочення споживання енергоносіїв встановити диференційовані норми їх споживання, в т. ч. у виробничій сфері; газ українського виробництва повністю спрямовувати на потреби населення та підприємств – надавачів комунальних послуг; передбачити необхідні кошти для фінансування оплати праці працівників бюджетних галузей області, в т. ч. державних службовців; направити відповідні звернення до Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Маємо надію, що органи центральної влади візьмуть до відома позицію Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради та переглянуть і врегулюють питання необґрунтованого підвищення цін і тарифів, яке штовхає населення країни у прірву бідності, а також забезпечать необхідне фінансування бюджетних галузей області.