2016-08-30 13:02:31

Як позбутися «тіньової» зарплати?

Заслухано звіти керівників аналогічних робочих груп м. Коломиї та Снятинського району, адже в цих регіонах значна частина працівників працюють без належного відповідно до чинного законодавства трудового оформлення. В такий спосіб приховується від оподаткування дійсна заробітна плата, яка виплачується «в конвертах».

Так, під час перевірки ряду об’єктів господарювання в м. Коломиї виявлені серйозні порушення трудового законодавства. В результаті проведеної роботи залучено до оподаткування 140 найманих працівників, легалізовано 203 тис. гривень та сплачено 112,9 тис. гривень єдиного соціального внеску. Незадовільна ситуація в цьому плані спостерігається і в Снятинському районі.

Рішенням обласної робочої групи з питань легалізації з виплати заробітної плати і зайнятості населення визнано необхідним: заслухати проблему легалізації трудових відносин та наповнення місцевого бюджету на виконавчому комітеті Коломийської міської ради; налагодити в м. Коломиї та Снятинському районі роботу щодо функціонування телефонних «гарячих ліній», на які громадяни можуть повідомляти про факти порушень законодавства про працю; забезпечити розміщення соціальної реклами, спрямованої на недопущення виплати зарплати «в конвертах» та негативних наслідків «тіньової» оплати праці.