2016-09-16 12:41:00

Профспілки – ОБСЄ: конструктивний діалог

В рамках зустрічі перший заступник голови РПО Володимир Уєвич розповів про забезпечення виплати заробітної плати в бюджетних галузях і на підприємствах Прикарпаття, окреслив позицію профспілок в умовах низького рівня та несвоєчасної оплати праці, підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги.

«Ситуація щодо рівня заробітної плати в нас дійсно непроста. В бюджетній сфері, скажімо, ця проблема була закладена ще в минулому році при прийнятті Державного бюджету на 2016 рік. Річний фонд оплати праці розраховано на 10-11 місяців, тобто на листопад-грудень коштів уже не передбачалося. Станом на кінець серпня фінансування заробітної плати працівникам бюджетної сфери не вистачало до кінця року майже 350 млн. гривень. Медикам Снятинської РЦЛ, наприклад, заборговано понад 900 тис. гривень», – наголосив В. Уєвич.

На прикладі підприємства-боржника ВАТ «Пресмаш» перший заступник голови облпрофради розповів, які дії вчиняють профспілки в умовах заборгованості із виплати заробітної плати. «Нашими юристами, головою профкому підприємства організовано масове подання заяв до місцевого суду. Всі заяви були задоволені на користь працівників. Кошти з продажу активів підприємства спрямовані на виплату зарплати цим працівникам», – зазначив В. Уєвич. За його словами, якщо влада не приділятиме увагу розвитку виробництва (скажімо, гальмуватиме роботу нафтових родовищ), створенню високотехнологічних робочих місць, то відрахування до бюджету й надалі будуть низькими, а кількість підприємств-боржників зросте в рази.

Втім, головним питанням є не стільки заборгованість, як низький рівень заробітної плати. На сьогодні розмір мінімальної зарплати складає 53 долари, а середньої – 150. В Європі стільки заробляють за один день. «Ми вимагаємо, аби рівень мінімальної заробітної плати і всіх інших соціальних стандартів зріс як мінімум удвічі. З такою зарплатнею люди приречені на виживання, вони не в змозі оплатити комунальні послуги. Тому, коли нам кажуть, що ми йдемо до «європейських стандартів», то дайте людям і «європейські зарплати», – повідомив В. Уєвич.

На зустрічі з іноземними гостями також закцентовано увагу на питанні призначення житлових субсидій. Наголошено, що з початком опалювального сезону отримувати субсидії будуть майже 90 % мешканців області, тобто всі вони потраплять у категорію дуже бідних. Субсидії повинні отримувати незахищені категорії населення, в яких невисокі статки, і вони мають бути адресними, а не спрямовуватися на рахунки олігархів.

Нині всі сторони соціального діалогу області – і влада, і роботодавці, і профспілки – працюють в одному напрямку – покращення рівня життя мешканців краю. Тим паче, що соціальний діалог між владою і профспілками, який за попереднього Уряду був практично «заморожений», нині деякою мірою зрушився з місця: 23 серпня після тривалих переговорів укладено Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016–2017 роки.

До речі, зустріч керівництва Ради профспілок Івано-Франківської області з представниками місії ОБСЄ відбувається не вперше. Попереднього разу учасники діалогу обговорили не менш актуальне питання – шокове підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги.