2017-01-27 10:09:43

Захисту прав вразливих категорій населення – ефективний контроль профспілок

Захід організовано Центром Солідарності в Україні та Громадським об’єднанням «Трудові ініціативи».

У круглому столі взяли участь директор програм Центру солідарності в Україні Трістан Масат, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Профспілки працівників  будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв, керівник департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ Лариса Ровчак, заступник керівника правової та технічної інспекції праці профспілок – головний правовий інспектор праці Ірина Сидоряк, представники профспілок України, Грузії, Молдови.

З доповіддю виступив Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук.

«Цей рік Федерація профспілок України оголосила роком первинної профспілкової організації, - заявив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. – Справа у тому, що скорочення профспілкового членства стало дуже небезпечним явищем для всього профспілкового руху в Україні. Ми бачимо дві головні причини цього процесу. Перша – скорочення робочих місць. Друга – виїзд громадян України, членів профспілок, за кордон на заробітки. Це трудова міграція, яку ми маємо взяти під свій ефективний контроль».

Олександр Шубін проінформував, що ФПУ має намір створити профспілковий Центр з питань трудової міграції та адаптації тих, хто повертається з заробітків за кордоном і потребує надійний захист своїх законних прав та інтересів. Вже проведено попередні консультації з українськими та міжнародними організаціями. Мета – надійний профспілковий захист тих, хто їде працювати за кордоном, а також захист тих, хто бажає повернутися та працевлаштуватися в Україні.

Відбулась також зустріч юристів-практиків та науковців, що працюють у сфері прав людини зокрема у сфері трудового права та захисту прав вразливих категорій населення.

 

Прес-центр ФПУ