2017-01-31 15:28:17

Ініціатива Федерації професійних спілок України - створення Центру з підтримки трудових мігрантів

Збройний конфлікт на Сході та падіння економіки стимулюють працездатне населення України активніше шукати кращої долі закордоном. За статистикою демографів, за роки Незалежності кількість заробітчан, що поїхали працювати закордон, зросла з 7% до 15%. Переважна кількість українців їде на сезонні заробітки, аби вижити.

Суттєво змінилася географія трудової міграції: до Польщі бажають їхати 30% потенційних трудових мігрантів (у 2006 р. бажаючих було тільки 7%), до Німеччини також 30%, до Італії – 19%, США – 15%, і очікувано різкий спад по Росії від 18% у 2011 році до 12% на цей час.

Як бачимо, Польща є однією з найпопулярніших держав для українських заробітчан, більше 95% трудових мігрантів у Польщі – родом із України. За деякими оцінками, зараз у Польщі офіційно працює до 1-го мільйона осіб, неофіційно понад 2 мільйони українських заробітчан. Проте зі збільшенням потоку заробітчан до Польщі, зростає і кількість зловживань щодо українських працівників. Невиплата заробітної плати та елементарне недотримання умов та оплати праці призводять до того, що українці часто почуваються безправними і не знають, куди звернутись по допомогу.

Згідно зі статистикою Світового банку «Міграція та грошові перекази», опублікованого наприкінці 2010 р., майже 6,6 мільйонів українців перебувають за кордоном, що становить – 15% населення України. А у 2015 роціобсяг грошових переказів у відсотках до ВВП України становив рекордних 6 % !

Однак, в Міжнародній організації праці висловлюють занепокоєння,- третина трудових мігрантів є незахищеною з огляду умов перебування та повноцінної оплати праці, а також дотримання соціальних стандартів.

За даними Державної служби статистики України, порівнюючи 2014 та 2015 роки, ми спостерігаємо зменшення кількості працівників на промислових підприємствах – на 6% (133,5 тис. осіб); на будівельних підприємствах – на 9% (18 тис. осіб), на транспортних підприємствах – на 3% (8 тис. осіб), у сфері нефінансових послуг – на 4,5% (61,4 тис. осіб).

Як бачимо, тенденція зменшення кількості робочих місць в України приводитиме до збільшення потоку трудових мігрантів, і як наслідок потенційне зростання рівня нелегальної праці.

У Європі цій проблемі приділяється досить багато уваги зі сторони профспілок. Європейська Конфедерація Профспілок (ЄКП) проводить програму «Постань на захист незареєстрованих робітників» та закликає Європейський Союз робити більше для незареєстрованих трудових мігрантів через «Європейський соціальний фонд», «Фонд по захисту, міграції та інтеграції» та щорічний цикл координації економічної політики.

«...Експлуатація незареєстрованих робітників негативно впливає на самих працівників, членів їх родин, та суспільства в цілому. Прийшов час пролити світло на цю армію прихованих працівників та постати на захист інтересів кожного. Захист незареєстрованих робітників є обов’язок профспілок», - заявила конфедеративний секретар ЄКП Ліна Карр.

Профспілки, покликання яких - захищати права трудящих, не можуть залишити поза увагою негативну тенденцію зростання кількості порушень щодо українців за кордоном, які все частіше вимушені працювати й жити у неналежних, подекуди рабських умовах, не маючи змоги захистити свої права.

«Потрібно боротись не з наслідками, а з причиною», наголошує заступник голови ФПУ Володимир Саєнко.

Наразі у Федерації профспілок України розпочато процес створення Центру з підтримки трудових мігрантів, який насамперед буде упереджувати випадки нелегальної праці та створювати умови по захисту прав трудових мігрантів.

«Ми розуміємо, що економіка України за декілька років не зрівняється з економіками країн Європи. Варіант тимчасового працевлаштування в Європі, при скороченні робочих місць в Україні – є гарною альтернативою збереження кваліфікованих кадрів. Ми будемо слідкувати за легальним, прозорим та простим процесом тимчасового, наголошую, тимчасового працевлаштування закордоном, члена профспілки», - каже В. Саєнко.

 

 Прес-центр ФПУ