2017-02-08 11:15:34

Мирослав Габорак: Не допустимо ліквідації коледжів і технікумів

Власне, з метою вирішення даної проблеми 7 лютого поточного року в приміщенні Івано-Франківської ОДА ініційовано спільне засідання Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації області та голів профкомів цих закладів, за участю представників Ради профспілок області та галузевих профоб’єднань, влади.

На засіданні відзначено, що трудові колективи та первинні профспілкові організації зазначених закладів освіти глибоко занепокоєні проблемою реалізації їх працівниками свого конституційного права на працю, а майбутніми абітурієнтами – права на освіту у 2017 році, яка може виникнути внаслідок негативних результатів голосування у Верховній Раді законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» № 5240, що мало місце 19 січня цього року. Попри численні звернення колективів та громадськості щодо збереження такого типу навчальних закладів у системі освіти України як окремої ланки, парламент більшістю голосів направив даний законопроект на доопрацювання. Цим він унеможливив законодавчо обґрунтоване прийняття на навчання до ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації випускників шкіл у 2017 році, тобто позбавив їх конституційного права на здобуття освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста.

«Ми повинні усвідомити, що ця проблема не така проста, як здається на перший погляд, – наголосив голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мирослав Габорак. – Адже вона стосується не тільки освіти, але й інших галузей, скажімо, медицини, духовної сфери, агропрому, машинобудування. Складається враження, що це наперед спланований сценарій, що певні сили зацікавлені в ліквідації цієї структурної ланки української освіти. Впродовж усієї незалежності України так і не було вироблено законодавчих норм щодо коледжів і технікумів. Тож ми повинні зробити все, аби ці навчальні заклади не були ліквідовані».

Враховуючи викладене, Рада директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Івано-Франківської області звернулася з клопотанням до органів державної влади вжити невідкладних заходів у межах компетенції щодо законодавчого закріплення права цих вузів на здійснення прийому у 2017-2020 роках, а також прийняття окремого Закону «Про вищу професійну освіту», який би врегулював питання правового статусу технікумів і коледжів України. У зв’язку з існуючими важелями впливу Федерації профспілок України на рішення органів державної влади, трудовим колективам навчальних закладів рекомендовано звернутися до центрального профспілкового органу з тим, аби взяти під особистий контроль вирішення назрілої проблеми.

Позитивне вирішення цих та інших клопотань забезпечить можливість чіткої регламентації порядку надання вищої професійної освіти в Україні вищими навчальними закладами І-ІІ рівнів акредитації, а також зростання престижу такої освіти в суспільстві.

В рамках засідання з метою захисту своїх конституційних прав відбулися установчі збори голів первинних профспілкових організацій цих закладів, на яких утворено координаційну раду голів профкомів та обрано їх керівний склад.